Hannu Nyman: KRS on kaihtanut opillisia linjauksia mutta ei uskon ydintä

 

”No, onhan se luterilaisuuden viimeinen linnake ennen helluntailaisuutta”. Näin vastasi Jaakko Elenius, kun Helsingin Sanomien toimittaja kysyi Billy Grahamin mission yhteydessä 1987, näkeekö hän mitään hyvää Kansan Raamattuseurassa.

Hannu Nymanin mukaan Kansan Raamattuseura on historiansa aikana ollut enemmänkin sillanrakentaja eri kristillisten ryhmien välillä kuin opillisuuden linnake. Hannu Nyman puhui maanantai-iltana Tiililä-seuran kokouksessa Helsingissä.

Nymanin mukaan Kansan Raamattuseuraa (KRS) ei alun perin kesällä 1945 perustettu evankelioimisjärjestöksi vaan kustannusliikkeeksi. Evankelioimistyöhön ryhdyttiin vasta sitä mukaa kuin seurakunnista alkoi tulla kutsuja. 

Kansan Raamattuseuran on sanottu edustavan allianssikristillisyyttä. Näkemykselle on Nymanin mukaan perusteensa jo järjestön alkuvaiheessa. Vapaakirkollisen Frank Mangsin ohella, jonka toiminta Suomessa sodan aikana vaikutti järjestön perustamiseen, tärkeimpiin perustajajäseniin kuulunut Ensio Lehtonen oli pitkään toiminut helluntailiikkeessä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Ymmärrän ja hyväksynkin toki tämän näkemyksen KRS:n osalta tiettyyn rajaan asti. Hyväksyn sen siitä näkökulmasta, että olemme tehneet yhteistyötä meille vierasta teologiaa edustaneiden kanssa silloin, kun olemme katsoneet itse evankeliumin ja sen julistamisen edellyttävän yhteistyötä. Tästä toimikoon parhaana esimerkkinä Billy Grahamin missio.

Hannu Nymanin mukaan järjestö on ollut historiansa aikana erittäin yhteistyöhakuinen. Fuusioitumisyrityksiäkin on ollut useita. Ne eivät kuitenkaan ole johtaneet pysyviin tuloksiin.

Järjestö on kaihtanut opillisia linjauksia. Nymanin mukaan se kritiikki, jota on esitetty KRS:n teologian ohuudesta tai epämääräisyydestä, on tiettyyn mittaan oikeutettua.

– Mutta kun tullaan uskomme ytimeen, sanomaan Kristuksen rististä ja ylösnousemuksesta, sen keskeisyydestä myös KRS on pitänyt tiukasti kiinni. Ainakin tässä kohdassa olen nähnyt ja ymmärtänyt KRS:n luterilaisuuden ytimen: yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden.

Tiililä-seura on luterilaisen herätyskristillisyyden keskustelufoorumi, joka kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 17-19 Suomen teologisen instituutin tiloissa Helsingissä. Seura perustettiin professori Osmo Tiililän syntymän 100-vuotismuistovuonna 2004.

 
Artikkelibanneri perussanoma