Hallinto-oikeus: Iisalmen ortodoksisen seurakunnan neuvoston erottaminen oli laiton

 

Kuva: eugenelucky/iStock

Itä-Suomen hallinto-oikeus päätti tällä viikolla, että Iisalmen ortodoksisen seurakunnan valtuusto ylitti toimivaltansa, kun se erotti seurakuntansa neuvoston vuonna 2015.

– Tämä oli odotettu uutinen. Päätös vahvistaa sitä käsitystä, joka minulla ja monella muulla tästä asiasta oli, hallinto-oikeusvalituksen tehnyt Iisalmen entinen ortodoksikirkkoherra Elias Huurinainen sanoo Savon Sanomille.

Kiista sai alkunsa, kun arkkipiispa Leo vaihdatti seurakunnan neuvoston uuteen. Perusteluksi hän sanoi luottamuspulan. Neuvostoa epäiltiin taloudellisesta väärinkäytöstä ja toimintavaltansa ylittämisestä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kirkkolain mukaan erottamiseen ei riitä perusteeksi epäily, vaan siihen edellytetään vähintään kuuden kuukauden vankeustuomiota. Lukuisat poliisille jätetyt esitutkintapyynnöt eivät kuitenkaan ole johtaneet syytteisiin, eli asianomaisia ei ole todettu syyllisiksi laittomuuksiin. Oikeus määräsi seurakunnan maksamaan asianomaisten oikeudenkäyntikulut.

– Sadat ihmiset ovat kärsineet näistä raskaista prosesseista. Toivon, että nyt tämä kaikki voitaisiin lopettaa. Se on sydämeni toive, Huurinainen kommentoi.

Vielä ei tiedetä, mitä kahden vuoden takaisten potkujen kumoaminen käytännössä tarkoittaa.

– Kirkolliskokous käsittelee asiaa sitten, kun sen lomakausi on ohi, Suomen ortodoksisen kirkon tiedottaja Maria Hattusen kommentoi.