Gennesaretinjärvellä ei saa enää kalastaa

 

Israelin maatalousministeriö on antanut Gennesaretinjärvelle kaksivuotisen kalastuskiellon. Syynä on se, että järven kalakanta on pudonnut vaarallisen alhaiseksi. Kielto astuu voimaan huhtikuun lopussa.

Israelin maatalousministeriön kielto päättää tai ainakin keskeyttää pariksi vuodeksi perinteen, joka on jatkunut käytännöllisesti katsoen samana Raamatun ajoista lähtien. Se tyrmistyttää sekä paikallisia kalastajia että kristittyjä matkailijoita, jotka tekevät pyhiinvaellusmatkoja Israeliin.

– Olemme aivan katastrofin partaalla, ja sen vuoksi meidän on ollut pakko päättää kalastuskiellosta, Israelin maatalous- ja maaseudun kehittämisministeriön päällikkö Chaim Anjioni sanoo.
– Kalastus on kiellettävä, jotta antaisimme pienille kaloille mahdollisuuden kasvaa ja jotta Gennesaretinjärven kalakanta tätä kautta elpyy.

Kalakannan romahdukseen on useita syitä

Gennesaretinjärvi on Israelin suurin makeanveden allas. Viime vuosina kalakanta on romahtanut. Vuonna 2005 järvestä pyydettiin vielä 295 tonnia Pyhän Pietarin kalaa, joka on järven kaloista kaikkein tunnetuin ja joka on saanut nimensä Pietarin kalansaalis -kertomuksen mukaan. Viime vuonna vastaava luku oli vain kahdeksan tonnia!

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Hallitus syyttää kalastajia laittomien, liian pienisilmäisten verkkojen käyttämisestä. Saaliiksi saadaan niin nuoria yksilöitä, ettei niillä ole vielä ollut kutemismahdollisuutta.

Toinen syy kalakatoon ovat linnut, jotka ovat muuttaneet järvelle ruoan perässä sen jälkeen, kun niitä on ponnekkaasti karkotettu läheisiltä kalanviljelysaltailta. Myös useiden kuivien vuosien jälkeinen vedenpinnan lasku on verottanut kalakantaa.

Manachem Lev, joka on kalastanut Gennesaretinjärvellä jo 31 vuoden ajan, syyttää viranomaisia.
– Tämä on hallituksen syy, koska se ei ole huolehtinut järvestä niin kuin olisi pitänyt, hän sanoo Telegraph-lehden verkkosivuilla.
Levin mielestä ratkaisu olisi löytynyt, kun olisi istutettu järveen lisää nuoria yksilöitä.

Uuden testamentin kertomuksissa Gennesaretinjärvellä on tärkeä tehtävänsä. Se vaikutti suoraan monien opetuslasten henkilöhistoriaan. Raamatussa kerrotaan, että Jaakob, Andreas, Johannes ja Pietari olivat kalastajia ja tekivät työtään Gennesaretinjärvellä. Ja juuri tämän järven rannalla Jeesus sanoi seuraajikseen kutsumilleen opetuslapsille, että hän tekisi heistä ihmisten kalastajia.

 
Päivä artikkelibanneri syksy 2023