Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Fulani-heimo jatkaa iskuja Nigeriassa: 75 kristittyä kuollut

 

Fulani-heimo on polttanut kristittyjen koteja Nigeriassa. Kuva: World Watch Monitor

Fulani-heimon paimentolaiset ovat hyökänneet yhteensä 14 Nigerian ylätasangolla sijaitsevaan kylään, sytyttäneet 89 taloa tuleen ja tuhonneet karjan laidunalueita. Pääosin kristittyjen asuttamalta alueeltaon löytynyt 75 ruumista.

Keski-Nigerian tasankoalueen uskonnollinen johtaja, Jerry Datim, kertoi World Watch Monitorille, että ensimmäinen hyökkäys tapahtui 24.1.

” Puolenpäivän aikaan Fulani-miehet järjestivät väijytyksen Rafikin kylässä. He tappoivat kolme ihmistä ennen siirtymistään Jebbu Bassan kylään, jossa he myös tappoivat kolme ihmistä. He polttivat lisäksi useita kiinteistöjä.”

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Hyökkääjät ovat vannoneet ajavansa kristityt pois kodeistaan. Datim kertoi, että hyökkääjät jatkoivat tappamistaan läpi seuraavan viikon. Tilanne näytti jo rauhoittuneen, kunnes 4.2. tehtiin jälleen kaksi iskua. Datim on pettynyt siihen, ettei Nigerian hallitus ole ottanut kantaa väkivaltaisuuksiin.

” Valtion poliittiset johtajat eivät ole onnistuneet suojelemaan ihmisiä Fulani-paimentolaisten hyökkäyksiltä. He pelkäävät, että presidentti Muhammadu Buhari saattaa ryhtyä toimiin sellaisia poliitikkoja vastaan, jotka vastustavat Fulaneja, sillä Fulanit ovat hänen sukulaisiaan.

Datimin mukaan jotkut kyläyhteisöt olivat juuri saaneet korjattua talojensa katot lokakuussa 2017 tapahtuneen edellisen hyökkäyksen jäljiltä. Nyt talot poltettiin uudelleen. Noin 3000 kyläläistä on etsinyt suojaa sukulaistensa luota naapurikylistä.

Paikallinen pastori, Jacob Gidado, vetosi presidenttiin ja pyysi tätä suojelemaan kristittyjä ”taukoamattomalta tappamiselta”. Hänen mukaansa erityisesti Pohjois-Nigerian kristityt ovat joutuneet vainotuiksi ”sanoinkuvaamattomissa määrin”.

Viimeaikaisten iskujen motiivina uskotaan olevan kiista varastetuista lehmistä. Mallam Nuru Abdullah, Fulani-paimentolaisten yhdistyksen (MACBAN) puheenjohtaja, sanoi lehdistötiedotteessa 25.1., että jotkut yhdistyksen jäsenistä olivat menettäneet 350 lehmää ja 54 lammasta. Hän antoi ymmärtää, että ne olivat paikallisten asukkaiden varastamia ja uhkasi kostolla. Myöhemmin MACABAN kertoi, että osa lehmistä oli löydetty elossa, mutta osa oli löytynyt kuolleena.

Paikallisista maanviljelijöistä koostuva yhdistys (IDA) kiisti tiedot kadonneesta karjasta ja toi esiin, ettei sen jäsenillä ole mitään mielenkiintoa karjaa kohtaan, koska he ovat maanviljelijöitä. Yhdistyksen julkisuudesta vastaava Ive Gulu kuvaili MACBAN: in vaatimuksia strategiaksi: He haluavat löytää syyn sille, että voivat toteuttaa suunnitelmansa hyökätä kristittyyn yhteisöön uudelleen. Hän varoitti turvallisuusviranomaisia välittömästä iskun uhasta.

Fulani iskikin jälleen kyliin heti seuraavana päivänä. Osavaltion poliisipäällikkö, Undie Adie kutsui koolle kyläyhteisön johtajat sekä maanviljelijöiden ja paimentolaisten edustajat. Hän kehoitti heitä ”välttämään väkivaltaa ja katkeruutta, syleilemään rauhaa ja unohtamaan menneet.” Heimon nuoriso oli kuitenkin sitä mieltä, että Fulani-paimentolaisten tulee pysyä poissa heidän yhteisöstään jonkin aikaa, jotta he saavat surra rauhassa kuolleitaan. Fulanit imoittivat lopulta suostuvansa.

Kokousta seuraavana yönä Fulani-heimo iski kuitenkin jälleen : He tappoivat ihmisiä, polttivat taloja ja viljelijöiden satoa ja tuhosivat vihannesviljelyksiä. IDA:n puheenjohtaja, Sunday Abdu, kutsui iskuja ”harkituksi ohjelmaksi”, jonka päämääränä on hävittää kristittyjen yhteisöt, ja vaati hallitusta puuttumaan tilanteeseen.

Artikkeli on julkaistu Open Doors -järjestön verkkosivuilla.