Eve ja Ossi: ”Edelleen tarvitaan yhtyeitä, joiden biiseissä on suora sanoma”

 

Eve ja Ossi asuvat vanhassa pappilassa Soinissa. He haaveilevat, että pappilassa voisi joskus järjestää esimerkiksi konsertteja. Kuva: Sari Savela

Oivaltavan ja elämänmakuisen musiikin tulkit Eve ja Ossi ovat alusta lähtien viihtyneet hyvin toistensa seurassa. Yhdessä hengailun virallistaminen seurusteluksi oli kuitenkin aikoinaan sitoutumiskammoiselle Ossille iso kynnys.

Pari vuotta sitten Soinissa tuli vanha pappila myyntiin.

– Ensin leikittelimme ajatuksella, mitä jos ostaisimme pappilan. Sitten kävimme muutaman kerran katsomassa sitä, Eve (Eveliina) Mäki-Reini, kertoo.

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Eve, 31, ja Ossi, 34, Mäki-Reini asuivat tuolloin Soinissa, sillä Eve oli saanut sieltä varhaiskasvatuksen opettajan äitiyslomasijaisuuden. Kun työt jatkuivat sijaisuuden jälkeenkin, ajatus pappilan ostamisesta alkoi houkuttaa pariskuntaa. Syksyllä 2019 he sitten tekivät talosta tarjouksen, jonka Soinin seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi ainoana määräaikaan mennessä tulleena ostotarjouksena.

– Rivarikaksion jälkeen tuntui, että tilaa oli valtavasti, mutta nopeasti olemme tottuneet, Eve ja Ossi kertovat.

Vuonna 1858 rakennettu päärakennus oli täysin asuttavassa kunnossa, kun Mäki-Reinit ostivat pappilan, mutta katto piti laittaa pikaisesti uusiksi. Lisäksi pihapiirissä ja sen rakennuksissa on riittänyt kunnostamista.

– Meillä on haaveena, että tässä pihapiirissä voisi joskus järjestää pieniä tapahtumia, kuten kirppareita, myyjäisiä tai pihakonsertteja, Ossi kertoilee.

Lumoava ensikohtaaminen

Ossi on kokoaikainen muusikko ja Eve työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettajana. Ennen korona-aikaa Ossilla oli keikkoja lähes joka viikonloppu, niistä puolet eli noin 70 oli yhdessä Even kanssa ja puolet muiden kokoonpanojen, kuten Pro Fiden, Maksettujen Viulujen tai Miriam-bändin kanssa.

Pariskunnan kauniisti yhteen sopivat äänet ja elämänmakuiset, puhuttelevat laulut ovat tehneet Eve & Ossi -duosta yhden Suomen suosituimmista gospelmusiikin saralla. Korona-aika tyhjensi kalenterin, mutta pakotti myös hankkimaan uusia taitoja ja laitteistoa. Pandemian aikana pariskunta on tehnyt yhdessä striimattuja konsertteja ja videoita.  Evelle rauhallisempi korona-aika on ollut tavallaan helpottavakin, sillä normaaliaikana on ollut melko voimia vievää reissata ympäri Suomea päivätyön ohella.

Eve ja Ossi ovat molemmat kotoisin uskovista kodeista Etelä-Pohjanmaalta, Eve Soinista ja Ossi Peräseinäjoelta. Ensimmäinen yhteinen kohtaaminen sijoittuu kuitenkin Pohjois-Pohjanmaalle Ouluun.

– Eve oli siellä työmatkalla ja minä keikalla, jota Eve tuli kuuntelemaan. Keikan jälkeen kohtasimme hänen kanssaan, kun hän tuli juttelemaan ja ostamaan levyä. Eve asui ja opiskeli silloin Jyväskylässä ja minä Kokkolassa, mutta jo seuraavana syksynä 2012 muutin Jyväskylään jatkamaan opintojani. Näen tässä Jumalan hyvää johdatusta, Ossi kertoo.

– Ensi kohtaaminen oli jännä, kuuntelin keikan ja tykkäsin musiikista kovasti. Keikan aikana en ajatellut Ossista mitään sen enempää, mutta kun menin ostamaan levyä, Ossi katsoi mua nätisti silmiin ja oli niin läsnä siinä tilanteessa, että jotain tapahtui, lumouduin, Eve muistelee.

Sitoutumiskammo jarrutti

Jyväskylässä Eve ja Ossi tapasivat toisiaan evankelisten opiskelijoiden illoissa ja huomasivat viihtyvänsä toistensa seurassa.

– Eve kysyi, josko voisin tehdä hänen kanssaan joulukonsertin Soiniin. Suostuin heti, vaikka en ollut koskaan kuullut Even laulavan. Yhteistyö sujui heti.

– Kun yhteisen projektin loppu alkoi häämöttää, mietimme, miten jatkaisimme. Molemmat halusimme jatkaa yhdessä hengailua, Eve kertoo.

Pariskunta vietti paljon aikaa yhdessä, mutta ajatus virallisesta seurustelemisesta kammoksutti Ossia.

– Olin onnistunut muodostamaan itselleni kunnon sitoutumiskammon. Virallisen seurustelun aloittaminen tuntui isolta kynnykseltä, ja se aiheutti hetken aikaa pientä ongelmaa meidän suhteeseemme, Ossi toteaa.

– Kun minusta alkoi tuntua siltä, että yhdessäolomme oli vähän niin kuin seurustelua, otin asian puheeksi Ossin kanssa. Hän oli hyvin epäröivä, niinpä jatkoimme seurustelun oloista yhdessä olemista. Sitten otin asian uudestaan esille ja kysyin suoraan, miten jatkamme, Eve kertoo.

Eve osasi ottaa asian oikealla tavalla esille Ossin kanssa, niin että tämä lopulta uskalsi heittäytyä suhteeseen, ja jonkin ajan kuluttua sitoutumiskammo oli tipotiessään. Kesällä 2014 Mäki-Reinit kihlautuivat ja seuraavana vuonna oli häät.

Samalla aaltopituudella

Aikaisempien seurustelusuhteiden kariutuminen oli tehnyt Ossista varovaisen sitoutujan. Usko toimivaan ja kestävään parisuhteeseen oli kärsinyt kolauksen, ja siksi sitoutuminen Eveen tuntui aluksi vaikealta. Ossin mielikuva seurustelusta oli, että jossain vaiheessa alkaa ahdistaa.

– Even kanssa on alusta asti tuntunut tosi hyvältä ja luontevalta. Olimme heti samalla aaltopituudella. Eve on hyvällä tavalla tavallinen, kotoisa ja viisas. Hän on huumorintajuinen, lempeä, iloinen ja haluaa tehdä hyvää, Ossi listaa ominaisuuksia, joihin hän Evessä rakastui.

Myös Eve rakastui Ossissa tietynlaiseen tavallisuuteen.

– Ossin seurassa pystyin olemaan oma itseni, ei pitänyt yrittää olla jonkinlainen, että olisi ollut riittävä. Ossista huomaa, että hän välittää. Hän on kiltti ja hyväntahtoinen.

Kuuden avioliittovuoden aikana Mäki-Reinien elämät ovat kietoutuneet tiukasti toisiinsa, vaikka molemmilla on myös omia juttuja.

– On ihan mahtavaa, että olemme saaneet jakaa tosi paljon asioita. Olemme myös saaneet tehdä musiikkia ja keikkailla yhdessä, mikä ei ole itsestäänselvyys, jos toinen on muusikko ja toinen tekee jotain muuta, Ossi iloitsee.

Turvallisesti eri mieltä

Turvallisessa suhteessa uskaltaa myös olla eri mieltä ja saa suuttua ja olla oma vajavainen itsensä, silti voi olla varma toisen rakkaudesta.

– Olemme päättäneet, että menemme yhdessä eteenpäin kaikesta huolimatta. Pyrimme aina sopimaan riidat ennen nukkumaan menoa ja ennen keikkaa, Ossi kertoo.

Sosiaalinen media ja kännykän näprääminen aiheuttavat toisinaan sanaharkkaa.

– Välillä tulee vietettyä liikaa aikaa kännykällä, Ossi myöntää.

Myös Eve & Ossi -lauluduon sometilin sisällöstä syntyy erimielisyyksiä.

– Minä haluaisin, että meillä olisi tietty linja kuvissa, joita julkaistaan. Ossi taas haluaisi julkaista sisältöä useammin, myös sellaisia kuvia, joita en haluaisi hyväksyä.

– Meillä on myös erilaiset maut kuvien käsittelyn suhteen.

Eve ja Ossi kertovat olevansa monella tavalla samanlaisia. Molemmat ovat jossain määrin introvertteja ja viihtyvät pienellä paikkakunnalla, mutta erojakin löytyy. Jos Ossilta kysyy kuulumisia, hän kertoo niitä hyvin yksityiskohtaisesta, kun taas Eve on lyhytsanaisempi.

– Siitä on tullut meillä sellainen vitsi, että Ossi sanoo: ”kai sullekin nyt jotain kuuluu”. Jännittäessä Ossin puhetulva vaan kasvaa ja mulla vähenee.

– Musiikki on mulle suurempi intohimo kuin Evelle. Olen enemmän sellainen, joka haluaa esiintyä.

Laulut syntyvät yhteistyönä

Musiikki on Ossille väylä purkaa ja sanoittaa sisintään. Hän kertoo olevansa huono puhumaan asioista.

– Laulujen kautta on helpompi sanoittaa omia kipuiluja ja syntisyyttä.

Evelle musiikki on ensisijaisesti väline käsitellä tunteita.

– Musiikin kautta haluan ilmaista erilaisia tunnetiloja ja virittäytyä. Jos haluan vajota melankoliaan, kuuntelen melankolista musiikkia. Jos halua nostattaa omaa fiilistä, kuuntelen inspiroivaa musiikkia.

Even ja Ossin esittämät ja levyttämät kappaleet ovat Ossin käsialaa, mutta Eve on prosessissa tiiviisti mukana ja vaikuttaa kappaleen kehittämiseen.

– Usein teksti tulee ensin ja sitten teksti lähtee vähitellen soimaan tietyllä melodialla. Joskus taas on joku aihe, josta on tarve tehdä laulu. Joskus voi olla joku riimi tai pari, minkä ympärille lähden kehittämään sisältöä, Ossi kertoo kappaleiden synnystä.

Sitten Ossi esittää raakileen Evelle, joka antaa rakentavaa kritiikkiä siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi.

– Se, miten saan olla mukana Ossin biisinkirjoittamisessa, palvelee hyvin tarpeitani. Mulla ei ole suurta intohimoa luoda kappaletta, mutta sanoitukset merkitsevät mulle paljon ja siksi on kiva päästä vaikuttamaan biisien sisältöön.

Ossin tekemät laulut käsittelevät usein syntisen ihmisen suhdetta armolliseen Jumalaan. Myös parisuhteesta hän ammentaa aineksia kappaleisiinsa.

– Evestäkin olen tehnyt pari biisiä.

– Gospelmuusikon homma on vähän niin kuin vertaistuen antamista. Olen huomannut, kun olen omia kipuilujani kirjoittanut lauluiksi, yllättävän moni on pystynyt samaistumaan niihin. On tullut palautetta, että musiikkimme on oivaltavaa, rehellistä ja elämänmakuista.

Aina myös suoraa evankeliumia

Ennen jokaista keikkaa Eve ja Ossi rukoilevat, että saisivat olla Jumalan käytössä ja että laulut puhuttelisivat kuulijoita. He pyrkivät siihen, että keikkasetissä olisi aina sekä suoraa gospelia että biisejä, jotka voivat olla raivaamassa tietä ja avaamassa lukkoja.

– Usein keikan loppupuolella pääsemme asian ytimeen, kappaleisiin, joissa sanoma tulee kirkkaasti esille, Ossi kertoo.

– Mielestäni kristityn arvomaailman pitää heijastua jokaisesta kappaleesta, Eve täydentää.

Eve ja Ossi arvelevat, että gospelmusiikin sanastossa ja suoruudessa on tapahtunut loivenemista viimeisten vuosien aikana.

– Edelleen on ehdottomasti hyvä, että on kokoonpanoja, joilla biiseissä on selkeä ja suora sanoma, Ossi pohtii.

– Suunta ei saa olla se, että kaikki gospelmusiikki on ympäripyöreää, Eve toteaa.

Palataan vielä sinne pappilaan. Eve ja Ossi haaveilevat, että jonain päivänä siellä voisi tallustella myös pikkujalkoja, jos Luoja suo. Tilaa on.


Even ja Ossin haastattelu on julkaistu myös Elämä-lehdessä 8/2021

 

Aiheet