Euroopan parlamentti äänesti Palestiinan valtion tunnustamisen puolesta

 

Euroopan parlamentti äänesti tänään 17. joulukuuta palestiinalaisvaltion tunnustamisesta Strasbourgissa Ranskassa. Parlamentin jäsenistä 498 äänesti puolesta ja 88 vastaan. 111 jäsentä oli poissa äänestyksestä. Päätös kannustaa Euroopan Unionin valtioita tunnustamaan Palestiinan, mutta se ei ole niitä sitova.

Päätökseen johtaneen esityksen mukaan parlamentti ”tukee periaatteellisesti Palestiinan valtion tunnustamista ja kahden valtion mallia”. Sen perusteella tunnustuksen ”tulee kulkea käsi kädessä rauhanneuvotteluiden kanssa, joita pitäisi edistää.”

Äänestys järjestettiin parlamentissa seurauksena EU:n alueella syntyneestä liikehdinnästä, jossa on vaadittu Palestiinan valtion tunnustamista. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Aihe nousi keskusteluun myös, kun Ruotsi päätti tunnustaa virallisesti Palestiinan valtion olemassaolon lokakuun lopussa. Ruotsi oli ensimmäinen tunnustuksen tehnyt valtio Länsi-Euroopassa.

Yhteensä 135 valtiota maailmanlaajuisesti on tunnustanut palestiinalaisvaltion. EU:n sisällä tuki Palestiinalle on ollut vahvinta Itä-Euroopassa.

Äänestys toteutettiin muutama tunti sen jälkeen, kun Euroopan tuomioistuin määräsi EU:n poistamaan palestiinalaisen vastarintaryhmän Hamasin terroristijärjestöjen listaltaan riittämättömien perustelujen vuoksi. Ylen uutisten mukaan EU kuitenkin pitää Hamasia yhä terrorijärjestönä ja aikoo mahdollisesti valittaa päätöksestä.

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie