Etätyötä tekevä iranilaispastori: Suomessa voin uskoa vapaasti

 
Reza Torkamand

Reza Torkamand etsi Radio Deissä maailmankartalta Lähi-idässä sijaitsevan kotimaansa. Kuva: Mikael Juntunen

Iranilainen pastori Reza Torkamand joutui pakenemaan maastaan vuonna 2004 uskonsa tähden. Nykytekniikkaa hyödyntäen hän on voinut jatkaa opetus- ja julistustyötään muslimimaailmaan etätöinä Suomessa.

Muslimiperheessä kasvanut 16-vuotias Reza Torkamand joutui uskonnolliseen kriisiin, kun ei löytänyt etsimäänsä Jumalaa Koraanista.

– Minun piti opiskella islaminuskoa, mutta sitten sain käsiini Raamatun. Jotkut väittävät, että muslimeilla ja kristityillä on sama jumala, itse en uskonut sellaiseen. Kuva, jonka Raamattua lukemalla sain, oli ihan erilainen kuin se, mitä kerrottiin Koraanissa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kristittyjen pyhän kirjan Reza hankki itselleen paikallisesta kirjakaupasta. Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen Raamatut katosivat kauppojen hyllyiltä. Rezan kääntymys kristityksi oli shokki muille perheenjäsenille, ja he hyökkäsivät hänen vakaumustaan vastaan.

Rohkea todistaja

Vainoista huolimatta Reza piti kiinni uskostaan ja löysi paikkansa kristillisestä seurakunnasta. Hän tutki Raamattua ja opiskeli teologiaa. Reza todisti uskostaan myös seurakunnan ulkopuolella.

– Kerroin Jeesuksesta ja tarjosin ihmisille hengellistä luettavaa.

Kun maan uskonnollisia lakeja kiristettiin ja valtio sulki maassa toimineen Raamattuseuran, Reza alkoi salaa kopioida Raamatun sivuja jaettavaksi. Esikuvan hän oli saanut Open Doors -järjestön perustajasta Veli Andreaksesta, joka salakuljetti Jumalan sanaa kristinuskolta suljettuihin maihin.

”Eikä pimeyskään ole pimeyttä minulle, koska Jeesus on kanssani.”

­– Otin kopioita mukaani autoon ja jaoin niitä ihmisille.

Islamilaisen vallankumouksen myötä monet olivat pettyneitä tiukentuneisiin ja vihamielisiin uskonnollisiin oloihin, ja useat ottivat Rezan tarjoamat lehtiset kiitollisena vastaan.

– Ihmiset olivat onnellisia, kun saivat edes pienen osan Raamatusta. Ja kun me kerroimme uskostamme, he alkoivat etsiä totuutta.

Reza joutui kuitenkin ajan mittaan hankaluuksiin kristinuskon kieltäneen Iranin valtion kanssa, ja 27-vuotiaana hänet suljettiin kolmeksi vuodeksi vankilaan uskonsa tähden.

Yllätyksiä perheessä

Kun Reza vangittiin, hänen äitinsä antoi poikansa suureksi hämmästykseksi oman todistuksensa uskostaan Kristukseen.

– Äitini ei ollut puhunut minulle tästä mitään aikaisemmin, mutta silloin hän vastasi turvallisuuspoliisin kyselyyn, että jos laitatte minun poikani vankilaan, teidän pitää vangita myös minut! En ollut osannut odottaa tätä, koska aikaisemmin molemmat vanhempani olivat taistelleet uskoani vastaan.

Rezan äiti menehtyi myöhemmin, mutta toinen yllätys perheessä paljastui Rezalle hänen jo asetuttua Suomeen. Tutun maanalaisen seurakunnan jäsen, jonka Reza oli saanut johdattaa uskoon, lähetti sähköpostissa kirkosta kuvan, josta Reza tunnisti oman isänsä.

– Hän oli sanonut, että älä kerro Rezalle, että minä olen täällä.

Jumalan antamat avaimet

Reza rukoili vankilassa, että hän Paavalin tavoin saisi yliluonnollista apua enkeleiltä. Hän odotti myös, että joku tulisi ja ojentaisi hänelle avaimet vapauteen.

– Silloin Jumala näytti minulle, että se avain, minkä minä tarvitsin, oli Raamattu – Hänen Pyhä Sanansa minun sydämessäni ja mielessäni. Jeesus puhui lohduttavasti, että vankila ei ole vankila minulle, koska Hän on siellä minun kanssasi. Eikä pimeyskään ole pimeyttä minulle, koska Jeesus on kanssani. Voin loistaa Hänen valoaan kaikkialla.

”Valtiovalta oli raivoissaan minulle ja he suorastaan ajoivat minut ulos vankilasta.”

Reza alkoi jakaa todistustaan vankitovereilleen, ja jotkut heistä kääntyivät kristityiksi. Kolmen vuoden jälkeen Reza vapautettiin.

– Valtiovalta oli raivoissaan minulle, ja he suorastaan ajoivat minut ulos vankilasta. He eivät kuitenkaan voineet enää kontrolloida minua.

Reza perusti maanalaisen seurakunnan ja sai nähdä kristittyjen joukon kasvavan. Vuonna 2004 hänen oli kuitenkin lähdettävä lopullisesti maasta.

Etätöissä Suomessa

Reza päätyi Turkkiin, ja parin vuoden päästä hän sai turvapaikan Suomesta. Hän muistelee, kuinka kotimaahan jäi kokonainen ihmiselämä, lähes kaikki, mitä hän oli pitänyt rakkaana: vanhemmat, kaksi sisarta, kaunis koti, seurakunta…

– Olin menettänyt kaiken! Ja kaipaan näitä ihmisiä edelleen.

Rezan Jumalalta saama kutsu näyttää kuitenkin kantaneen. Hän on Suomessa asuessaan edelleen voinut palvella maanmiehiään ja samalla muitakin farsinkieltä kotikielenään puhuvia, myös Afganistanissa ja Tadzkenistanissa.

– Olen ollut mukana tuottamassa yli tuhatta hengellistä opetusohjelmaa medialähetysjärjestö IRR-TV:n kautta.

Kyseiset ohjelmat välitetään satelliittien kautta islamilaisiin maihin, miljoonien ihmisten ulottuville. Reza hyödyntää opetuksessaan uusinta tekniikkaa, aina Skypeä ja omaa YouTube-kanavaa myöten. Suomessa hän vierailee puhujana seurakunnissa, sekä auttaa henkilöitä, jotka hänen tapaansa ovat joutuneet vainotuiksi ja pakenemaan kotimaastaan uskonsa tähden.

­– Suomessa voin puhua avoimesti Raamatusta, tämä on sillä tavoin avoin maa, vaikka kaikki eivät pidäkään siitä. Voin kertoa Jeesuksesta todella paljon vapaammin kuin Iranissa.

Artikkeli on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä. Tilaa itsellesi näytenumero.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)