Uran ja mammonan hylänneen Franciscus Assisilaisen opetukset haastavat pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain dokumentissa

 
Giovanni Cimabuen maalaus Franciscus Assisilaisesta. Kuva: Luterilaisen kulttuurin säätiö

Giovanni Cimabuen maalaus Franciscus Assisilaisesta. Kuva: Luterilaisen kulttuurin säätiö

Kutsu köyhyyteen, luomakunnan kunnioittaminen, rakentava uskontojen kohtaaminen ja evankeliumin julistaminen olivat Franciscus Assisilaisen opetuksia, kertoo Ylen Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina -tv-dokumentti pitkäperjantaina.

Uusi dokumentti Franciscus ja minä – jumalan köyhän tarina kertoo Italian Assisissa 800 vuotta sitten vaikuttaneesta, fransiskaanisen veljeskunnan perustaneesta Franciscus Assisilaisesta (1181-1226).

Dokumentin käsikirjoittajana ja kertojana toimii Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Piispa käy läpi Franciscuksen tarinan ja keskustelee yksinkertaisesta elämäntavasta, ekologiasta ja uskontodialogista fransiskaanien kanssa, kertoo Yle.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Dokumentissa esitetään kysymys, miten Franciscus Assisilaisen opetuksia voisi nykyään soveltaa. Kysymyksestä tekee ajankohtaisen ainakin ilmastonmuutos, joka on mediahuomiossa jäänyt kevään aikana koronauutisten jalkoihin.

”Nykyinen ilmastonmuutos suorastaan huutaa kysymään, voimmeko olla kuulematta Franciscuksen sanoman.”

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen mukaan Franciscus Assisilainen näki, ettei raha tuo onnea. Ihmisen on kuitenkin vaikea sisäistää Franciscuksen viisaus. Kuva: Kuopion ev.lut. seurakunnat Tuija Hyttinen
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen mukaan Franciscus Assisilainen näki, ettei raha tuo onnea. Ihmisen on kuitenkin vaikea sisäistää Franciscuksen viisaus.
Kuva: Kuopion ev.lut. seurakunnat Tuija Hyttinen

Franciscus on ensimmäisiä, jotka haastoivat uskomuksen siitä, että vaurauden tavoittelu on tie onnelliseen elämään. Franciscus Assisilainen syntyi vaurastuvan vaatekauppiaan pojaksi aikana, jolloin nykyinen rahatalous sai alkunsa.

– Franciscuksen elämäntarina on pikemminkin rosoinen kuin kliseinen. Nuorempana hän ei ollut pyhimys, vaan bilehile, joka tunnettiin kaupungin parhaimpien kekkereiden järjestämisestä, tietää piispa Jari Jolkkonen.

Franciscus hylkäsi lupaavan uran, valitsi yksinkertaisen elämäntavan – ja oli valmis maksamaan sen vaatiman hinnan.

– Franciscus tunnetaan luomakunnan ystävänä ja yksinkertaisen elämän tavan puolustajana. Vaikka häneltä on säilynyt melko paljon kirjoituksia, hän opetti enemmän omalla esimerkillään ja elämäntavallaan. Nykyinen ilmastonmuutos suorastaan huutaa kysymään, voimmeko olla kuulematta Franciscuksen sanoman, Jolkkonen sanoo.

Franciscus ja minä -dokumentin on ohjannut Satu Väätäinen. Käsikirjoitus on piispa Jolkkosen. Sama kaksikko vastasi kolme vuotta sitten valmistuneesta uskonpuhdistaja Martti Lutherista kertovasta dokumentista Martti ja minä – reformaattorin tarina. Molempien dokumenttien tuotannosta on vastannut Luterilaisen Kulttuurin Säätiö.

Dokumentissa nähdään kuvamateriaalia keskeisistä Franciscus Assisilaisen elämään liittyvistä paikoista kuten Pyhän Fransiskuksen basilikasta Giotton freskoineen.

– Luulenpa, että meillä on historian ensimmäisiä dronekuvia lentokuvauskiellossa olevasta Assisin kaupungista ja sen keskeistä pyhiinvaelluskohteista. Näitä Vatikaanin omistamia kohteita hallinnoivat fransiskaanimunkkien sääntökunnat. Hyvässä yhteistyössä sääntökuntien, Assisin kaupungin ja Vatikaanin kanssa kuvausluvat heltisivät, kertoo Satu Väätäinen Ylelle.

TV1 perjantaina 10.4.2020 klo 15.00. Uusinta sunnuntaina 12.4. klo 22.15. Dokumentti on katsottavissa myös YleAreenassa.

Martti ja minä – reformaattorin tarina, Yle TV1, maanantai 13.4. klo 8.05