Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Espanjan parlamentti äänesti prostituution kieltävän lakiehdotuksen puolesta

 
yökuva-suurkaupungista-yleisnäkymä-taustalla-pilvenpiirtäjiä

YK arvioi, että Espanjassa työskentelee vähintään 300 000 prostituoitua. Kuva Madridista. Pixabay

Espanjassa äänestettiin tällä viikolla uuden lakiehdotuksen puolesta, jonka voimaantulo tarkoittaisi prostituution kieltämistä, nykyistä pidempiä vankeusrangaistuksia parituksesta, sekä aiempaa kovempia rangaistuksia seksin ostamisesta.

Tähän saakka prostituutio on ollut Espanjassa sallittua, ja monet bordellit ovat toimineet hotelleina tai muina majoitusliikkeinä, vaikkakin seksuaalinen hyväksikäyttö ja parittaminen ovat tähänkin asti olleet rangaistavia.

Prostituution kieltäminen Espanjassa olisi valtava edistysaskel naisten oikeuksien toteutumiselle, sillä YK:n arvion mukaan Espanjassa työskentelee vähintään 300 000 prostituoitua, ja poliisin tilastojen mukaan yli 80 prosenttia heistä on ihmiskaupan uhreja. Lisäksi YK:n kyselyssä lähes 40 prosenttia espanjalaismiehistä kertoi ostaneensa seksiä vähintään kerran elämässään. Luku on Euroopan korkeimpia.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Prostituution kieltämiseen tähtäävä toimenpide on osa pääministeri Pedro Sanchezin sosialistisen puolueen asteittaista pyrkimystä laajentaa naisten oikeuksia, ja nähdä seksityöntekijät suojelua vaativana ryhmänä, sen sijaan että heidät asetettaisiin syytteeseen seksin myymisestä. Kaikkiaan 232 kansanedustajaa äänesti ehdotuksen puolesta, 38 äänesti sitä vastaan ja 69 pidättyi äänestämästä. Nyt edessä on prosessi, jonka aikana lainsäätäjät voivat ehdottaa lakiesitykseen muutoksia, jotka voidaan hyväksyä tai hylätä.

Jotkut järjestöt, jotka työskentelevät ihmiskaupan ja prostituoitujen naisten kanssa, kuten Medicos del Mundo, pitävät sitä askeleena oikeaan suuntaan, kun taas toiset, kuten prostituution laillistamista kannattava akateemikkoryhmä Antigona, sanovat, että se uhkaa ajaa laittomia siirtolaisia maan alle ja jättää heidät entistä haavoittuvammiksi eri rikollisjärjestöille ja ihmiskauppaverkostoille.

Seksikaupan arvo on vuositasolla lähes neljä miljardia euroa Espanjassa.

Jonathan Machler, CAP Internationalin (Coalition Abolition Prostitution) toiminnanjohtaja kommentoi uutista seuraavasti:

– Tämä on todellakin lupaava uutinen, mutta jos laki hyväksytään, se tapahtuu vasta marras-joulukuussa. Seuraavien kuukausien aikana käydään taistelua sen varmistamiseksi, etteivät muutokset heikennä lakia. Siksi myös meillä on syytä edelleen keskittyä Espanjaan ja lain läpisaattamiseen seuraavien kuukausien ajan.

CAP international tukee vuosittain yli 16 000 prostituution ja seksuaalisen hyväksikäytön uhria eri puolilla maailmaa. Nyt varsin mielenkiintoisessa poliittisessa tilanteessa se järjestää Madridissa 15. kesäkuuta kansainvälisen konferenssin, joka kokoaa yhteen ihmiskaupasta ja prostituutiosta selvinneitä naisia Espanjasta ja kuudesta muusta maasta, espanjalaisia kansanedustajia, sekä kansainvälisiä orjuuttavaa seksityötä vastustavien järjestöjen johtajia sekä aktivisteja, jotka jakavat omaa asiantuntemustaan ja tutkimustietoa prostituution vaikutuksista naisiin ja yhteiskuntaan yleisesti.

Viralliset puheenvuorot konferenssissa käyttävät muun muassa Valiant Richey, Euroopan Unionin ihmiskaupan vastainen työn koordinaattori, Jean-Claude Brunet, Ranskan suurlähettiläs liittyen ylivaltiollisen rikollisuuden uhkiin, sekä Ruotsin suurlähettilä Anna Ekstedt, joka puhuu ihmiskaupan torjunnasta.

Nähtäväksi jää, onnistuuko kiellon läpivieminen maassa, jossa seksikaupan arvo on vuositasolla lähes neljä miljardia euroa.

Lähteet:

https://www.reuters.com/world/europe/spanish-lawmakers-vote-whether-draw-up-laws-abolish-prostitution-2022-06-07/

https://yle.fi/uutiset/3-12163760

http://www.cap-international.org/