Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Erikoisuus Pieksämäellä: Veturitorin Kappeli

 

Raimo Hämäläinen helluntaiseurakunnasta ja Pieksämäen seurakunnan vt. kirkkoherra Anita Seppä odottavat kauppakeskuksen asiakkaiden ottavan Veturitorin kappelin hiljentymispaikakseen. (Kari Kallberg)

Veturihallin kirkkotila on saamassa uuden elämän kauppakeskuksen avauduttua.

Pieksämäen vanhojen veturitallien kunnostuksessa 1910-luvulla rakennettu korkea vesitornista rakennettiin kappelimainen tila. Se nimitettiin Veturitorin Kappeliksi. Ulospäin kappelimaisuutta luovat myös aivan tornin katonrajassa olevat kaari-ikkunat.

Heti ovelta katse pysähtyy vastapäätä olevaan patinoidusta puusta tehtyyn, takaa valaistuun ristiin ja siitä säteilevään alttariseinään. Kappelin sisustus on pelkistetty kokonaisuus: käsittelemättömät seinät, alttaripöydän lisäksi tilassa seiniä kiertävät tammilankuista tehdyt penkit. Tilaa Kappeleissa on parille kymmenelle ihmiselle.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

 

Hiljainen alku

Kun Pieksämäen seurakuntien edustajat siunasivat Kappelin käyttöönsä maaliskuussa 2016, sitä kuvattiin Jumalan ja ihmisten kohtaamispaikaksi. Kappelin käyttö on kuitenkin jäänyt varsin vähäiseksi. Yhtenä syynä on ollut, että sen ovelle oli vaikea löytää. Veturitallien yhteyteen syntyvän kauppakeskuksen rakennustöiden aikana tila on ollut pois käytöstä.

Pieksämäen seurakunnan vt. kirkkoherra Anita Seppä kertoo, että alussa siellä päivystivät vapaaehtoiset ja järjestettiin joitakin hartauksiakin. Myös helluntai- ja vapaaseurakuntien edustajia on päivystänyt omilla vastuut viikoillaan. Siellä on järjestetty myös joitakin pienryhmien kokoontumisia.

 

Ovi avoinna mahdollisimman usein

Nyt Veturitorin Kappelin toimintaa käynnistetään uudelta pohjalta. Vastuu toiminnasta on jatkossa Pieksämäen seurakunnan ja helluntaiseurakunnan vastuulla vapaaseurakunnan vetäydyttyä hankkeesta.

– Tavoitteen on, että Kappelin ovi olisi mahdollisimman usein auki kauppakeskuksen aukioloaikoina. Näin se tarjoaisi mahdollisuuden poiketa istumaan ja hiljentymään ihan ostosten välillä, Seppä kuvaa Pieksämäen seurakunnan tavoitteita uudelle toiminnalle.

– Seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset voivat pitää Kappelissa pieniä hartaushetkiä ja musiikkituokioita. Olen sanonut kanttoreille, että he voivat sopivan tilaisuuden tullen käydä pitämässä siellä pienen musiikkituokion. Tämän lisäksi Kappelissa järjestetään erikseen mainostettavia tilaisuuksia. Itse olen ajatellut pitää siellä jouluaaton hartauden.

– Odotan innolla ja ilolla marraskuun lopulla käynnistyvää Kappelin toimintaa. Kun Pieksämäen seurakunnan ensi vuoden teema on Liikkeellä oleva seurakunta, Veturitorin Kappeli on juuri siellä, missä ihmisiä liikkuu aamuvarhaisesta iltamyöhään.

 

Ihmisten kohtaamista arkielämässä

Samoilla linjoilla on Pieksämäen helluntaiseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Raimo Hämäläinen.

– Seurakuntamme tavoitteena kohdata ihmisiä heidän jokapäiväisessä elämässään rukoushuoneemme ulkopuolella. Tähän kauppakeskuksen yhteydessä sijaitseva Kappeli tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden.

– Sinne voi tulla keskustelemaan tai vain istumaan hiljaisuudessa. Alttariseinän valaistu risti sinänsä jo rauhoittaa.

Myös helluntaiseurakunnalla on tarkoitus järjestää omalla vuorollaan Kappelissa hartauksia ja musiikkituokioita. Hämäläinen arvioi, ettei helluntaiseurakunnilla ole vastaavaa toimintaa muualla Suomessa.