Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Englannissa kiistellään Jumalan sukupuolesta

 

Jumalasta käytettävät sanat viittaavat usein mieheen. Englannin naispapit vaativat tasa-arvoa, jotta Jumalaa voitaisiin kutsua myös ”äidiksi”.

Englannissa Jumalan sukupuoli herättää keskustelua. Kun Jumalaan viitataan miehenä, seurauksena saattaa olla seksismiä, kirkon naisvaikuttajat pelkäävät.

“Kun Jumalasta puhutaan vain mieheen viittaavilla termeillä, vahvistamme ajatusta siitä, että Jumala on kuin mies ja että miehet ovat silloin naisia enemmän Jumalan kaltaisia”, argumentoi Emma Percy, Trinity Collegen kappalainen ja Women and the Church (Watch) -ryhmän jäsen.
Tämä aihe on puhuttanut Englannin papistoa jo pitkään, ja keskustelu on herännyt eloon yhä voimakkaampana Englannin ensimmäisen naispiispan Libby Lanen vaikutuksesta. Tammikuussa vihityn Lanen jälkeen Englannin kirkko on valinnut kaksi uutta naispiispaa.

Isä vai äiti?

Englannin persoonapronominit he ja she viittaavat selkeästi sukupuoleen. Englannissa Jumalasta puhutaan he-pronominilla, jolloin Jumalasta syntyy selkeästi miespuolinen kuva. Tätä vastaan Watch-ryhmän naiset taistelevat.
Watch perustaa argumenttinsa ortodoksiseen teologiaan, jonka mukaan Jumala on samaan aikaan mies, nainen ja vailla sukupuolta. “Niin kauan kun viittaamme Jumalaan vain miehenä, tuotamme Jumalalle pettymyksen emmekä huomaa kaikkea”, Hilary Cotton, Watchin puheenjohtaja kertoo Telegraphin haastattelussa.
“Mikäli Jumalasta puhuttaisiin myös ‘äitinä’ tai ‘she:nä’, saattaisimme myös päästä eroon mielikuvasta Jumalan olevan harmaapartainen ukko pilven reunalla”, Emma Percy huomauttaa.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

“Kaikessa hiljaisuudessa”

Vaikka Watch:in kampanja on vasta alussa, piispa Lane kertoo monien pappien jo käyttävän Jumalasta myös naiseen viittaavia termejä kaikessa hiljaisuudessa. Siksi hän uskoo Watch:illa olevan hyvät mahdollisuudet.
“Toisaalta usein vastaus on, että koska Jeesus kutsui Jumalaa isäkseen, meidänkin pitäisi”, Lane toteaa.
Lähteet: Telegraph, The Guardian, The Independent, The Sunday Times

Kuva: Waiting For The Word /flickr.com