Emerituspiispa Eero Huovisesta Stadin Kundi 2021

 

Kuva: Sari Savela

Suomen suurin kotiseutuyhdistys Stadin Slangi ry valitsi vuoden 2021 Stadin Friiduksi THL:n ylilääkääri Hanna Nohynekin ja Stadin Kundiksi emerituspiispa Eero Huovisen.

Stadin Slangi ry valitsee vuosittain Stadin Kundin ja Stadin Friidun, ja julkistaminen tapahtuu Helsinki-päivänä 12.6. klo 12. Koronan vuoksi tänä vuonna ei järjestetty perinteistä ohjelmanumeroa Esplanadin lavalta. Sen sijaan Stadin Slangi ry toteutti Stadin Friidun ja Kundin julkistamisen pienimuotoisena kutsuvierastilaisuutena Musiikkitalon ulkoterassilla.

Stadin Friiduksi valittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek ja Stadin Kundiksi emerituspiispa Eero Huovinen.

Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)

Eero Huovinen (s. 1944) syntyi Helsingissä. Hänet vihittiin papiksi 1970. Hän työskenteli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1978 ja toimi viime vaiheessa dogmatiikan professorina ja tiedekunnan dekaanina. Helsingin piispana hän ehti vaikuttaa kaksikymmentä vuotta 1990–2010.

Valintaperusteissa kerrotaan, että hengenmieheksi Eero Huovisen pulppuava huumori lyö ihmiset hepnaadilla. Kohtaamiset hänen kanssaan huokuvat lämpöä ja viisautta. Hän on kiinnostunut myös muiden ajatuksista, arvoista ja elämänfilosofiasta. Hänen kanssaan jutellessa ymmärtää, että juuret kulttuurikodissa eivät pakota vähättelemään katujen oppeja, jengien yhteisiä kujeita tai slangin leikkisyyttä.

Emerituksena hän kutsuu itseään ”toisinaan ajattelevaksi Huoviseksi”. Hän lukee paljon ja kirjoittaa, usein stadilaisuus edellä. Paljasjalkaisena hän rakastaa Stadiaan: sitä kävellen tavoitettavaa keskustaa, jossa hän tuntee jokaisen kivijalan ja jokaisen kadunpätkän, valintperusteissa todetaan.

Uusin kirja, Äitiä ikävä, on kuin pienen pojan omaelämäkerta. Siinä Stadi on snadi. Siellä ei ole muuta bulia kuin hänen tulevan työpaikkansa symboli: Iso kirkko, Buli Tsyrkka.
Niihin aikoihin Eero olisi halunnut olla rento Stadin kundi. ”Ei mul ollu kanttii. Myöhemmin ku ois ollu, mä hiffasin, et mähän oon piispa. Ees Stadin piispa ei voi olla liian stadilainen”. Kundi, joka sanoo että ”mä oon födannu Stadissa ja mä toivon, et mä delaankin Stadissa”, on ansainnut täysillä Stadin Kundin nimen ja arvon.

Tänä vuonna Stadin Friiduksi ja Stadin Kundiksi haettiin ”stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka”.

Molemmat palkitut esitellään syvemmin Stadin Slangin lehdessä Tsilarissa 3/2021, joka ilmestyy 24.6. juhannukseksi.

Stadin Slangi ry:n yhtenä tärkeänä perinteenä jo 26 vuoden ajan on ollut valita Stadin Friidu ja Stadin Kundi. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen kulloinenkin hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen.

STT

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)