Ekumeeninen ehtoollinen peruutettiin Järvenpäässä

 

Järvenpääläisseurakuntia kokoava Missio Järvenpää -yhteistyöelin sai suunnittelemastaan hankkeesta pyyhkeitä luterilaisen kirkon taholta.

Yhteiskristillisen Missio Järvenpään sunnuntaiksi 22.5. suunnittelema ekumeeninen ehtoollinen Järvenpään Arkki-vapaaseurakunnassa on peruttu. Syynä ovat evankelis-luterilaisen kirkon taholta tulleet huomautukset siitä, ettei Suomen vapaakirkolla ja Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ole ehtoollisyhteyttä.

– Meille yhteisessä ehtoollisessa ei olisi ollut mitään estettä. Kun kuulimme, että luterilaisten puolelta tämä aiheutti hämminkiä, se [ehtoollisen jakaminen eri kirkkokuntien edustajien yhteistyönä] vedettiin pois. Eihän tapahtuman tarkoitus ollut provosoida vaan luoda yhteyttä ja rakkautta, Järvenpään vapaaseurakunnan johtaja Paul Raja-aho sanoo.

Par.Aviol. Neliöb.14.5.-9.6. MJa

Missio Järvenpää on Järvenpään luterilaisen, helluntai- ja vapaaseurakunnan yhteistyöelin, jota johtaa luterilainen maallikko Reijo Telaranta. Telaranta herätti pientä kohua toteamalla viime torstain Keski-Uusimaa -lehdessä muun muassa, että oppikeskusteluja ehtoollisesta käyvät kirkkokunnat eivätkä seurakunnat, ja tavalliset rivikristityt voivat käytännössä jakaa yhteisen ehtoollispöydän.

Sunnuntain ekumeenisessa tilaisuudessa ehtoollinen jaetaan vain Vapaakirkon edustajien toimesta. Ehtoollisen jälkeen kuitenkin siirrytään Missio Järvenpään järjestämään agape-ateriaan, joka saa säilyttää ekumeenisen luonteensa. Agape-aterialla ei tarjoilla viiniä tai leipää, vaan muun muassa keksiä ja hedelmiä.

Vaikka virallista ehtoollisyhteyttä kirkkokuntien välillä ei ole, Raja-ahon mukaan luterilaisen seurakunnan jäseniä käy heillä säännöllisesti myös ehtoollistilaisuuksissa.

– Meillä on avoin ehtoollinen kaikille, jotka uskovat Jeesukseen, Raja-aho toteaa.