Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Ekaluokkalaisia siunataan jälleen koulutielle eri puolilla Suomea

 
kouluokka-jossa-kolme-oppilasta-selin-taustalla-opettaja-kirjoittaa-liitutauluun-kahdella-oppilaalla-on-käsi-ylhäällä

Noin 57 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutaipaleensa tänä syksynä. Kuvituskuva: Istock

Koulut alkavat tällä viikolla. Jälleen monilla paikkakunnilla on mahdollista osallistua koulunsa aloittavien siunaamistilaisuteen. Tampereella järjestetään siunaamiskirkkoja tänään 9. elokuuta.

Koulutiensä aloittavia lapsia siunataan jälleen seurakunnissa ympäri Suomea. Erityisesti tällä viikolla seurakunnat järjestävät siunaamistilaisuuksia. Tänä syksynä koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia on noin 57 000, kerrotaan opetushallituksen tiedotteessa. Määrä on hieman pienempi kuin vuosi sitten, sillä ikäluokat ovat olleet pienenemään päin jo useamman vuoden ajan.

Tampereella koulut alkavat keskiviikkona 10. elokuuta. Edeltävänä iltana, tiistaina 9. elokuuta, järjestetään Tampereen kirkoissa koulunsa aloittavien siunaamiskirkot. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille koulunsa aloittavien ekaluokkalaisten perheille.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Tapahtuma on kouluun lähtevien juhla, jonka myötä seurakunnat ja kirkko on mukana perheiden suuressa elämänmuutoksessa. Lapsilla voi olla ilon lisäksi jännitystä koulun alkamisesta, ja vanhemmilla ja isovanhemmilla puolestaan haikeutta, sanoo Tampereen Eteläisen seurakunnan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Minna Kaihlanen.

­– Yhteen kokoontumisessa lapset näkevät muita kouluun tulevia lapsia, ja perheetkin voivat tutustua toisiinsa. Samalla voi jakaa toisten kanssa tuntemuksiaan uuden edessä.

 Koulunsa aloittavien siunaamiskirkot on mitoitettu kestoltaan lapsille sopiviksi. 

 Varsinainen siunaaminen tapahtuu kirkon etuosassa, jonne koululaisia pyydetään jonkun oman aikuisen, esimerkiksi vanhemman, mummon tai kummin kanssa. Tapahtuma muistuttaa siten hieman rippikoululaisten konfirmaatiossa tapahtuvaa siunaamista.

 – Tilaisuuden päätyttyä on pieni tarjoilu, mehua tai mehujäätä, ja monet jäävät vielä kirkolle juttelemaan tilaisuuden jälkeen. Jos alueella on seurakunnan järjestämää iltapäiväkerhotoimintaa, usein myös iltapäiväkerhon ohjaajia on paikalla. Näin heihinkin pääsee jo tutustumaan etukäteen, kertoo Minna Kaihlanen.

 Koululaiset voivat tuoda halutessaan mukaan tilaisuuteen myös koulureppunsa.

 – Repun mukaan ottaminen ei ole mitenkään pakollista, mutta usein lapset ovat sen halunneet siunaamiskirkkoon tuoda. Kirkkoon tullessaan moni lapsi kantaa koulureppua selässään ensimmäistä kertaa.

Myös muualla järjestetään koululaisten siunaamistilaisuuksia. Tarkemmat tiedot niistä löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.