Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Eija-Riitta Korhola: ”Moni poliitikko on luopunut omien aivojen käytöstä”

 
Eija-Riitta Korhola

– Miksi pitäisi ottaa kuuden miljardin laina ja kipata siitä puolet maille, jotka hoitavat talouttaan huonosti, kritisoi ex-meppi Eija-Riitta Korhola Suomen mukanaoloa EU:n elvytyspaketissa, josta unionin maat sopivat yhteisesti. Kuva: Kai Kortelainen

Ex-meppi Eija-Riitta Korhola suomii kovin sanoin sopimusta EU:n korona-ajan elyvtysrahastosta väittäen poliitikkoja tietämättömiksi: ”Moni poliitikko on luopunut omien aivojen käytöstä ja luottaa siihen, että isommat pojat tietävät.”

Filosofian tohtori ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kristisoi voimakkain sanankääntein Radio Dein tänään lähettämässä Päivän blogissa EU-maiden yhteisesti tekemää elvytysrahastosopimusta.

EU-maat hyväksyivät heinäkuussa elvytyspaketin, jolla maat haluavat tasoittaa korona-pandemian negatiivisia vaikutuksia taloudelle. Euroopan unionin historiassa sopimus on poikkeuksellinen: Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Päätös vaatii Suomessa eduskunnan hyväksynnän. Osa opposition edustajista vaati joulukuussa eduskunnan kyselytunnilla kansanäänestyksen järjestämistä EU:n elpymispaketista.

Suomessa tehdään lähiaikoina niin suuri päätös, että jos se menee läpi, emme kuulu enää samaan unioniin, johon aikoinaan liityimme, arvioi Eija-Riitta Korhola blogissaan.

Ex-meppi uskoo, etteivät suomalaiset ministerit ja europarlamentaarikot ole osanneet – tai jaksaneet – ottaa selvää paketin sisällöstä eivätkä sen vaikutuksista, koska asia on työläs ja erittäin monimutkainen.

Havaintojeni mukaan ongelma on se, että myös moni poliitikko on luopunut omien aivojen käytöstä ja luottaa siihen, että isommat pojat tietävät. Tai ainakin Macron ja Merkel tietävät. Kyllä he varmaan tietävätkin, mikä on Ranskan ja Saksan etu. Mutta onko se varmasti meidän etumme? Korhola kysyy.

Loppukesällä ekonomisti Vesa Vihriälä hämmästeli Helsingin Sanomien haastattelussa EU:n elvytysrahaston päätöksen läpimenoa. ”Hiukan hämmästyttää, miten vähän tämä on aiheuttanut närää”, Vihriälä totesi Helsingin Sanomille.

Korhola kuvaa suomalaisten EU-päätöksentekijöiden asennetta ottamalla esimerkin internetin tietosuoja- ja evästelausekkeiden rutiininomaisesta hyväksymisestä tietokoneen näytöllä.

Kun päivittäin nettiä selatessani joudun painamaan ”OK-” tai ”Hyväksyn”-kuvaketta lukuisia kertoja, en todellakaan lue tarkemmin, mitä hyväksyn. Ei minulla ole aikaa kompastella tiedon valtatiellä. Luulen, että se on hieman kovettanut pitämään tekstejä turhina, ja pelkään että jonakin päivänä hyväksyn jotain sellaista, mitä ikinä ei pitäisi.

”Lahjan sisälle on piilotettu jotain aivan muuta. Se muu on vallan keskittämistä Brysseliin”

Korhola vertaa elvytyssopimusta Troijan hevoseen, joka on kreikkalaisessa mytologiassa kuvattu sotajuoni patsas jonka ulkomuoto oli näyttävä, mutta sisältö pettävä.

Kansaa höynäytettiin avaamaan portit lahjalle. Nyt lahja on vieläkin himottavampi kuin hevospatsas: isot säkilliset rahaa. Mutta tämänkin lahjan sisälle on piilotettu jotain aivan muuta. Se muu on muun muassa vallan keskittämistä Brysseliin. Tästä seuraa loogisesti oman budjettivaltamme kaventuminen.

Elvytysrahaston ohella sekä kristillisdemokraattien että kokoomuksen riveistä europarlamenttiin valittu Korhola antaa blogissaan täyslaidallisen EU:n ilmastopolitiikalle.

Oma kokemukseni EU:sta on, että niitä isoja poikia ei ole. Usein on vain monimutkainen oletusten, pelon ja mielistelyn verkko. Ilmasto- ja energiapolitiikka on yksi syy siihen, miksi olen oppinut kriittiseksi. Toistaiseksi EU:n ilmastotoimet ovat olleet tehotonta oman talouden rankaisua ilman merkittäviä saavutuksia, vaikka rahaa on käytetty valtavasti. Energiapolitiikka on suorastaan vahingollista. Elvytyspakettiin se liittyy olennaisesti, sillä rahoja kohdennetaan erityisesti ilmastotoimiin. Mutta se mikä ei ole ollut kannattavaa ennen koronaa, ei ole sen jälkeenkään.

Seurakuntalainen.fi julkaisee tänään torstaina Radio Deissä kuullun Päivän blogin kokonaisuudessaan:

Eija-Riitta Korholan blogikirjoitukset

Eija-Riitta Korholan radiokolumneja on kuultu Radio Deissä torstaisin kello 8.45 ja 12.50. Ensi viikosta alkaen Radio Dein torstain Päivän blogisteina kuullaan professori Arto O. Salosta ja viestintäpäällikkö Mari Turusta.