Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Porvaripuolueiden ehdokkaat kehottivat äänestämään kristillisten arvojen ja rauhan vuoksi

 

KD:n Miika-Markus Leskisen, Kokoomuksen Eija-Riitta Korholan ja RKP:n Mikaela Björklundin mielestä katsovat kristillisyys saa näkyä vaaleissa.

Suomalaiset ovat olleet varsin laiskoja äänestämään eurovaaleissa. Radio Dein kolmanteen eurovaalitenttiin osallistuneet kolme porvaripuolueiden ehdokasta pitivät kuitenkin äänestämistä tärkeänä – kristillisten arvojen takia.

– EU:han on rauhanprojekti ja vieläpä todella onnistunut rauhanprojekti. Rauhantyö ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Nyt pitää äänestää, jos haluaa, että rauhaa ja inhimillistä, ihmisoikeuksia kunnioittavaa Eurooppaa rakennetaan jatkossakin, sanoi RKP:n Mikaela Björklund.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola vetosi suoraan Radio Dein kristittyihin kuulijoihin.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

– Aikaisemmin oli tavallista, että kristityt vierastivat äänestämistä ja joissakin seurakunnissa sitä pidettiin jopa paheena. Tämä on suunnaton vahinko, sanoi Korhola.

Korhola muistutti EU:n ihmisoikeustyöstä ja viittasi erityisesti uskonsa takia vainottuihin ryhmiin.

– Olen tavannut paljon uskonsa takia vainottuja ja heillä ei ainakaan ole mitään halua väheksyä politiikkaa tai poliittista vaikuttamista. He tietävät, että heidän tulevaisuutensa ja heidän lastensa tulevaisuus on kiinni siitä, minkä verran päättäjillä on ymmärrystä, korosti Korhola.

Parkanon helluntaiseurakunnan puheenjohtajanakin toimiva Kristillisdemokraattien Miikka-Markus Leskinen tunnisti Eija-Riitta Korholan kommentin viittauksena erityisesti vapaisiin suuntiin.

– Uskoa ja politiikkaa ei pitäisi sekoittaa, mutta toisaalta kristityillä on ihan samat maalliset velvollisuudet kuin kenellä tahansa muullakin, muistutti Lehtinen.

– Hengellistä vallankäyttöä ja politiikkaa ei saa sekoittaa, mutta on ihan selvää, että arvomme kuitenkin näkyvät myös tekemässämme politiikassa, muotoili Korhola.

Porvaripuolueet asemoituvat europarlamentissa eri ryhmiin

Kaikkien kolmen ehdokkaan mukaan kristillisyys ja kristilliset arvot saavat näkyä myös vaaleissa. Erityisesti Mikaela Björklund korosti avoimuutta arvojen suhteen ja piti jopa vaarallisena tilannetta, jossa ei tunnisteta, millaisten arvojen pohjalta politiikkaa tehdään.

Suomalainen äänestäjä ei äänestä ainoastaan nimettyä ehdokasta ja hänen puoluettaan, vaan vaikuttaa myös niinsanottujen europuolueiden eli Euroopan parlamentin poliittisten ryhmittymien painoarvoon. Kokoomukselle ja Kristillisdemokraateille annettu ääni menee keskusta-oikeistolaiselle Euroopan kansanpuolueelle EPP:lle, johon ryhmään näistä puolueista valitut parlamentaarikot liittyvät. RKP:n äänestäjä puolestaan tukee äänellään liberaaliryhmä Aldea.

Kristillisdemokraattien Miikka-Markus Leskinen korosti kristillis-juutalaiselle ajattelulle arvopohjansa perustavan EPP:n merkitystä nimenomaan kristillisdemokraattisena ryhmänä.

– Euroopan kansanpuolue on europarlamentin suurin ryhmä ja kristillisdemokratia on Euroopan johtava aate. Kristillisdemokratia on aateperhe, jonka pohjalle koko Euroopan Unioni on rakennettu. Suomessa Kristillisdemokraatit on pieni puolue, mutta juuri me olemme kansainvälisen kristillisdemokratian edustaja Suomessa, korosti Leskinen.

Kansallisesti tärkeät kysymykset yhdistävät yli blokkirajojen

Kokoomuksen sisällä on sen sijaan aika ajoin käyty keskustelua siitä, kumpi ryhmä olisi sille aatteellisesti kodikkaampi, konservatiivinen EPP vai liberaalimpi Alde. Eija-Riitta Korhola kuitenkin korosti olleensa käytännössä koko aikuisikänsä aatteellisesti kristillisdemokraatti. Hänestä Suomen Kansallisen Kokoomuksen paikka on kristillisdemokraattisessa europerheessä.

Mikaela Björklundin mukaan hänen puolueensa RKP on kotonaan liberaalin Alden jäsenenä, mutta kristillisdemokratiaan viittasi hänkin.

– Kun ajatellaan Alde-periaatteita, tasa-arvo, ihmisoikeudet, vapaudet, avoin Eurooppa, niin yhteisiähän nämäkin ovat ja voisivat yhtä hyvin olla kristillisdemokraattisia periaatteita.

Samalla kun Björklund korosti RKP:n olevan EU-ystävällisin puolue Suomessa, olivat kaikki yhtä mieltä suomalaisten europarlamentaarikkojen halusta yli puoluerajojen puolustaa juuri Suomella tärkeitä kysymyksiä. Ainakin porvaripuolueet näyttävät siis lähtevän näihin vaaleihin sulassa sovussa.

Radio Dein kaikki eurovaalitentit ovat kuunneltavissa osoitteessa www.radiodei.fi/eurovaalitentti.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)

Aiheet