Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Eija-Riitta Korhola: ”Tupakkalaista tuli EU:n lobatuin säädös”

 

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on äänessä Radio Dein kolumnistina torstaisiin.

– Seuraavalla Strasbourg-viikolla äänestämme mietinnöstä, joka on varmasti koko kauden lobatuin, kuvaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola tupakkalaista käytävää vääntöä europarlamentissa.
Korhola pelkää, että EU:ssa ”kuolemanvakava aihe saa ironisia sävyjä ja se voidaan lyödä leikiksi”.

Meppi Eija-Riitta Korhola ottaa kantaa Radio Dein Päivän blogissa suurten ylikansallisten yhtiöiden vahvaan lobbaustoimintaan, jolla ohjataan europarlamentaarikoiden äänestyskäyttäytymistä. Korhola nostaa tupakkayhtiöiden toiminnan malliesimerkiksi siitä, kuinka vakava lakiesitys muokataan mielikuvaksi EU-näpertelyksi, jossa byrokraatit ja parlamentaarikot käyttävät aikaansa lakupiippujen paheellisuuden mietiskelyyn.

– Teollisuudella on paljon pelissä ja lobbaus on ollut valtavaa, mutta aiheen vakavuutta ei kukaan kiistä. Mutta eiköhän sen taas joku keksinyt: Tämähän onkin lakupiippudirektiivi. EU kieltää lakupiiput, tulkittiin tekstiä, Korhola pahoittelee radiokolumnissaan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Tupan on arvioitu tappavan ennenaikaisesti 700.000 ihmistä vuodessa. Valtaosa tupakoitsijoista aloittaa nuorena, 70 prosenttia alle 18-vuotiaana ja 94 prosenttia alle 25-vuotiaana. 

– Siksi ei pitäisi hämmästyttää, että me yritämme europarlamentissa kiristää tupakkalain säädäntöä, Korhola sanoo.

Kokoomuspoliitikko ei kuitenkaan aja tupakkatuotteiden totaalista kieltoa EU-alueella.

-­ Emme yritä kieltää tupakkaa, sillä kiellot eivät pure. Mutta jospa voisi vaikuttaa, että tämä tappava tuote heikentäisi otettaan markkinoilta, hankkimasta uusia nuoria asiakkaita.

Europarlamentin ympäristövaliokunta haluaa tiukentaa tupakan markkinoinnin sääntöjä ja vähentää tupakoinnin houkuttelevuutta. Ympäristövaliokunnan aloitteesta EU:n äänestyksessä hyväksyttiin varoitustekstit savukeaskeihin. Ympäristövaliokunta ajoi myös menthol- ja slim-savukkeiden kieltoa. Listalla on myös Suomessa myyntikiellossa olevan sähkötupakan siirtäminen lääketuotteeksi koko EU:n alueella.

– Vaikka sähkötupakka on vähemmän vahingollinen tuote, siitäkään ei haluta markkinoiden trendituotetta koukuttamaan nuoria nikotiiniriippuvuuteen. Siksi sekin pidettäisiin mieluummin lääketuotteena. Minä kannatan näitä linjauksia ja äänestin niiden mukaan, Korhola sanoo.

Suora ja epäsuora tupakkamainonta sekä kaikkia tupakkatuotteita muistuttavat lelut ja elintarvikkeet ovat olleet Suomessa kiellettyjä jo vuodesta 1977 lähtien.

Eija-Riitta Korhola kolumnoi rokkipappi Tarvo Laakson kanssa Radio Deissä torstaisin klo 8.30 ja 12.50. Kolumnit ovat kuunneltavissa Radio Dein Parempi Huomen -aamulähetyksen ohjelma-arkistossa.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)