Ei koskaan yksin – elokuvan traileri valmistunut – Klaus Härön juutalaispakolaisten auttajasta kertova elokuva teattereihin syksyllä 2024

 

Ville Virtainen nähdään elokuvan pääosassa Abraham Stillerinä. Kuva: Andres Teiss

Ei koskaan yksin kertoo Suomesta Saksaan luovutetun kahdeksan juutalaispakolaisen auttajan, Abraham Stillerin tarinan.

Fiktiivinen elokuva on Klaus Härön ja Jimmy Karlssonin käsikirjoittama, ja se perustuu vapaasti Rony Smolarin kirjoittamaan elämänkertaan Setä Stiller.

Elokuvan tuottaa Matila Röhr Productionsin Ilkka Matila ja levittää Nordisk Film. Ei koskaan yksin on viiden maan mittava yhteistuotanto, jossa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi, Viro, Itävalta ja Saksa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Ville Virtanen nähdään elokuvan pääroolissa Abraham Stillerinä. Hänen puolisoaan Vera Stilleriä näyttelee Nina Hukkinen. Muissa merkittävissä rooleissa Georg ja Janka Kollmanina nähdään itävaltalaiset Rony Herman ja Naemi Latzer.

Valpon päällikkö Arno Anthonin roolin näyttelee Kari Hietalahti ja luutnantti Kauhasen Peter Kanerva. Hannu-Pekka Björkman näyttelee puolestaan pääministeri Väinö Tannerin roolin ja Carl-Kristian Rundman sisäministeri Horellia. Satu Tuuli Karhu on journalisti ja Tomi Salmela on suomalainen poliisi Ryynänen. Virolainen supertähti Rain Tolk nähdään Heinrich Huppertina ja virolainen Ruben Tolk hänen poikanaan Kurt Huppertina.

Ei koskaan yksin kertoo toisen maailmansodan aatosta, jolloin Euroopassa eletään pimeää aikaa ja Suomi ottaa vastaan pakolaisia Saksasta ja Itävallasta. Pakolaisten auttamisen keskiössä on suomalainen liikemies ja hyväntekijä Abraham Stiller. Hän tekee kaikkensa auttaakseen Suomeen tulleita juutalaispakolaisia, jotka luovutetaan Suomesta keskitysleirille Auschwitziin. Elokuva kertoo heidän tarinansa.

Klaus Härö on yksi palkituimpia elokuvaohjaajiamme. Hänen uusin elokuvansa Rakkaani merikapteeni (2022) sai maailman ensiesityksensä Toronton arvostetuilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Elokuva voitti Chicagon kansainvälisellä elokuvafestivaaleilla parhaan kansainvälisen elokuvan yleisöpalkinnon ja Clevelandin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla kansainvälisten näytelmäelokuvien sarjan pääpalkinnon. Dublinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla (DIFF) elokuva palkittiin Best Irish Film -palkinnolla.
Elokuva Miekkailija oli ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkintoon vuonna 2016, jolloin se oli myös Oscar-shortlistalla samana vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa. Lisäksi elokuva voitti Stony Brookin elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa parhaan kokoillan elokuvan palkinnon elokuussa 2016.
Postia pappi Jaakobille -elokuvalle myönnettiin parhaan elokuvan Jussi-palkinto vuonna 2010, jolloin Härö sai myös samasta elokuvasta parhaan ohjauksen Jussin. Elokuva valittiin myös Helsingin Sanomien äänestyksessä 2000-luvun koskettavimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Ei koskaan yksin -elokuva toteutetaan kansainvälisenä yhteistuotantona Matila Röhr Productionin, virolaisen Taska Filmin, ruotsalaisen HOBABn, itävaltalaisen Samsara Filmproduktionin sekä saksalaisen Penned Picturesin kesken.  Elokuvaa tukevat myös Suomen Elokuvasäätiö, MTV3 ja CMore, Konstsamfundet, Kirkon mediarahastoPohjoismainen elokuvarahastoRuotsin elokuvainstituutti, SVT, Itävallan elokuvainstituutti, ORF, Estonian Film InstituteFilm Estonia -tuotantokannustin sekä Cultural Endowment of Estonia.

Katso elokuvan traileri tästä.