Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Eero Junkkaala: Pappien harhaoppisuus heikko peruste kirkosta lähtemiselle

 

Kuva: Matti Korhonen.

Teologian tohtori Eero Junkkaalan mukaan kirkossa ei kannata olla pappien pätevyyden vaan evankeliumin takia.

Eero Junkkaala kirjoittaa tuoreessa blogissaan, että ”piispat ja papit lausuvat silloin tällöin kommentteja, jotka ovat ilmeisessä ristiriidassa Raamatun ja kirkon perinteisen tulkinnan kanssa”.

Junkkaalan mukaan näiden lausuntojen takia ei kuitenkaan kannata vaihtaa kirkkoa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Jos mittaa kirkon oikeauskoisuutta sen pappien huonoimmilla lausunnoilla tai käytöstavoilla, saattaa tehdä pahan näköalavirheen, Junkkaala sanoo.

Hänen mukaansa ”kirkkomme opillinen perusta on edelleen täysin terve”.

– Raamattu, luterilainen tunnustus ja kirkkolaki. Pääasiassa papisto ja ainakin aktiiviset seurakuntalaiset haluavat sitoutua siihen perustaan. Messukaava kantaa sanomaa silloinkin, kun papin saarnataito ei sitä kanna. Virsissä on äärettömän vahva hengellinen sanoma. Kirkon piirissä toimivat herätysliikkeet tuovat virtaa kirkon joskus kangistuneisiin kuvioihin. Ruohonjuuritasolla sykkii paljon elävää hengellistä elämää.

Junkkaala toteaa myös, että kirkossa on aina ollut nousu- ja laskukausia.

– Emme ole ensimmäinen sukupolvi, joka miettii, miksi kirkko uhkaa maallistua. Valistuksen ajat papit puhuivat enemmän perunanviljelystä kuin Raamatusta. Sen jälkeen tuli kuitenkin pietismi ja herätykset uudistivat kirkon. Herätysliikeväki on vanhastaan ajatellut, että ei tässä kirkossa olla sen vuoksi, että siinä on paljon hyviä pappeja vaan sen vuoksi, että sillä on hyvä evankeliumi. Joskus papit ovat kieltäneet seurojen pidon, mutta sitten on pidetty ilman pappeja.

– Mikään kirkko tai seurakunta ei ole täydellinen. Kristuksen kirkko ei voi maailmasta kuitenkaan koskaan hävitä. Se on pirstaloitunut eri kirkkokuntiin, seurakuntiin, järjestöihin ja kaiken maailman porukoihin, Junkkaala kirjoittaa.

Lue Junkkaalan blogi kokonaan tästä

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet