Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Dosentti Juha Hiltunen tyrmää italialaistaiteilijan väitteen Torinon käärinliinan alkuperästä

 

Juha Hiltusen mukaan uusi teoria Torinon käärinliinasta on hatara. KUVA: Pia Tiusanen

– Tämä on köykäisimpiä teorioita, mitä on koskaan esitetty, Juha Hiltunen sanoo viitaten italialaisen taidemaalarin Luciano Buson uuden kirjan väitteisiin. Buson mukaan Torinon käärinliinan on maalannut 1300-luvulla elänyt taidemaalari Giotto di Bondone. Hiltusen mukaan Buson teoria horjuu jo sen tähden, että nykytekniikan avulla on todettu, ettei käärinliina ole maalaus.

Juha Hiltunen sanoo myös verranneensa Giotton maalauksia ristiinnaulitusta Jeesuksesta käärinliinasta muodostuneeseen kuvaan. Giotton tapa esittää Jeesus on täysin erilainen kuin käärinliinan kuva.

– Giotto on maalannut noin kymmenkunta kuvaa Jeesuksesta ristiinnaulittuna. Giotton maalaukset perustuvat varhaiskeskiaikaiseen ajatukseen, jossa Jeesus ei kärsinyt, vaan hän oli kuoleman voittava ruhtinas. Hän seisoo uljaasti ristillä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Lisäksi Giotto on kuvannut naulojen menevän keskeltä kämmentä. Ne ovat kaukana siitä pisteestä, missä Torinon käärinliinassa naulanjäljet ovat, eli ranteesta. Giotto ei ole laittanut Jeesukselle ollenkaan orjantappurakruunua. Ja käärinliinassa on selvät piikkikruunun tai vastaavan jäljet. Ruoskimisen jäljet puuttuvat kokonaan Giotton kuvista, Juha Hiltunen vertaa.

Luciano Buso väittää löytäneensä käärinliinan hahmon kasvoista ja käsistä Giotton sigeneerauksen ja numeron 15. Buso arvelee numeron viittaavan maalausvuoteen 1315. Juha Hiltunen ei pidä selitystä vakuuttavana. Hän huomauttaa että, että kuvia näistä merkeistä ei ole tuotu julkisuuteen. Jos liina todella sisältäisi signeerauksen, olisi kummallista, että kukaan tutkijoista ei ole aikaisemmin huomannut tällaisia merkkejä liinasta.

– Käärinliinassa on paljon veritahroja, likajälkiä ja palojälkiä. Buso on ilmeisesti nähnyt näistä muodostuneen kuvion muistuttavan Giotton signeerausta. Giotton signeeraus on etunimestä ja sukunimestä koostuva monogrammi, sellainen koukero, jota muistuttava kuvio voisi syntyä rypyistä ja verijäljistä. Joku haluaa niistä sitten nähdä jotakin.

Väärennysteorioissa kokonaisuus unohtuu

Juha Hiltunen itse uskoo, että käärinliina on aito Jeesuksen hautaamisessa käytetty liina. Hiltusen mukaan erilaisille Torinon käärinliinan aitouden kieltäville teorioille on yhteistä se, että niissä ei oteta huomioon tutkimuksen kokonaisuutta.

– Väärennysteorioilla on sellainen taipumus, että ne keskittyvät yhteen tiettyyn asiaan ja unohtavat yli 90 prosenttia kaikesta siitä tutkimusaineistosta, joka korreloi sen kanssa, että Torinon käärinliina on aito.

– He eivät siteeraa esimerkiksi missään muodossa siitepölytutkimuksia, jotka todistavat, että käärinliinassa on sellaista siitepölyä, joka sopii vain Jerusalemin alueelle. Miten he selittävät sen, että tällainen taiteilija heittää yhtäkkiä siitepölyä oikeaan kohtaan?

Lue lisää Torinon käärinliinasta:
Italialaistaiteilijan väite: Torinon käärinliinan teki Giotto
Dosentti Juha Hiltunen: Torinon käärinliina on vaikuttava elämys

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie