Costa Rica saa evankelisen presidentin

 

Costa Rican presidentiksi valittiin helmikuussa evankelisen kristitty Laura Chinchilla, 50. Hän on tunnettu konservatiivisista näkemyksistään.

Laura Chinchilla sai vaaleissa 47 prosenttia kaikista äänistä. Tämä riitti selkeään voittoon jo ensimmäisellä vaalikierroksella. Chinchilla aloittaa Costa Rican ensimmäisenä naispresidenttinä toukokuussa. Hän on toiminut aiemmin maansa oikeusministerinä ja varapresidenttinä.

Chinchilla on opiskellut valtiotieteitä Costa Rican yliopistossa ja jesuiittojen ylläpitämässä Georgetownin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän suhtautuu kielteisesti aborttien ja homoavioliittojen laillistamiseen. Tämä saattoi houkutella maan uskovat kristityt äänestämään presidentinvaaleissa. Costa Rica on perustuslakinsa mukaan katolinen maa. Väestöstä noin 85 prosenttia kuuluu katoliseen kirkkoon, loput protestanttisiin kirkkokuntiin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Chinchillan mukaan maan tulevaisuuden haasteita ovat rikollisuus, väkivalta ja huumekauppa. Costa Rican läpi kuljetetaan paljon huumeita, jotka ovat matkalla Etelä-Amerikasta Yhdysvaltoihin. Kukoistavasta huumekaupasta huolimatta Costa Rica on suhteellisen rauhallinen maa. Sillä ei ole esimerkiksi ollut armeijaa 50 vuoteen. Järjestystä pitävät yllä poliisi ja kansalliskaarti.

Presidentinvaalien yhteydessä Costa Ricassa järjestettiin parlamenttivaalit. Parlamenttiin valittiin kaksi evankelista. Tuore parlamenttiedustaja Carlos Avendano kertoo, että tulevaisuuden haasteena on kristillisten arvojen säilyttäminen Costa Rican lainsäädännössä. Seuraavan neljän vuoden aikana tullaan keskustelemaan abortista ja homoliittojen laillistamisesta.