Cliff Richardin lava-avustaja kaivoi esiin unohtuneet äänitteet

 

Puolituntista Vinyylivinttiä isännöivät Jouko Olkkola ja Jari ”Bobby” Mäki-Arwela.

Vinyylivintti, Radio Dein uusi ohjelma, vie suomigospelin juurille ja tarjoaa unohtuneita harvinaisuuksia.

Keräilyharrastus sai vauhtia, kun Jari Mäki-Arwela asui Englannissa ja pääsi lava-avustajaksi Cliff Richardin keikalle.

Jouko Olkkolan levyhyllyssä on noin 2500 äänitettä, joista 700 on LP-levyjä. Jari ”Bobby” Mäki-Arwelalla on tuhatkunta gospellevyä ja vajaa 3000 muuta levyä. Molemmat työskentelevät Herttoniemen seurakunnassa, Olkkola rippikoulupappina ja Mäki-Arwela nuorisotyönohjaajana. Keräilyharrastus on alkanut jo nuorena.

– Keräily alkoi rippikoulun jälkeisenä aikana. Silloin kuunneltiin Philipsin stereomankalla kasetteja ja niitä koitettiin saada itsekin äänitettyä, Olkkola kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Harmitti kun juontaja puhui päälle, Mäki-Arwela muistelee. Nauhoitukset muuttuivat jossain kohtaa ostetuiksi kaseteiksi ja siitä vinyyleihin.

Olkkolan ja Mäki-Arwelan kokoelmissa on harvinaisuuksia, joita ei nykyisin meinaa löytyä. Olkkolalla on Jaakko Löytyn Asioita, joista vaiettiin -LP, josta tehtiin Löytyn 30-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä cd.

Keräilyharrastuksen lisäksi miehet ovat myös kiertäneet nuoruudessaan ahkerasti konserteissa. Mäki-Arwela asui nuorena Englannissa ja pääsi myös lava-avustajaksi Cliff Richardin keikalle.

– Mulla oli vaativa tehtävä, sain käydä täyttämässä Cliff Richardin vesilasin keskellä keikkaakin, kun valot vähän himmeni, vein uuden lasin, hän naurahtaa.

Monista gospelartisteista on tullut vuosien varrella myös miesten ystäviä. Harvinaisten kappaleiden lisäksi Vinyylivintissä kuullaan tarinoita gospelmaailmasta.

Mäki-Arwela on nuorisotyössä keskustellut nuorten kanssa siitä, mitä gospel on. Vinyylivintti vie suomigospelin juurille ja osoittaa sitä, mikä merkitys gospelilla on Suomen hengellisessä kentässä:

– Ilman gospelmusiikkia valtava määrä suomalaisia olisi ikään kuin jäänyt ulkopuolelle sellaisen hengellisen kielen ja elämysten. Se on tuonut valtavan paljon hengellistä sisältöä ja ravintoa ihmisille vuosien ja vuosikymmenten varrella, Olkkola toteaa.

Vinyylivintti Radio Deissä tiistaisin 4.2. alkaen klo 14.15-14.45. Jouko Olkkola ja Jari ”Bobby” Mäki-Arwela ovat Ariel Neulaniemen vieraina Raatihuoneessa lauantaina 8.2. klo 11.00. Ohjelma kuullaan uusintana maanantaina 10.2. klo 9.00, 13.00 ja 01.00.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)