Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta

Buddhalaiseen perheeseen syntynyt Penprapha tekee kristillistä radio-ohjelmaa Thaimaassa

 
Penprapha Tangsirisatian radiostudiossa Bangkokissa.

– Jumala on antanut minulle tämän työn ja koen, etten tee sitä omin voimin. Jumala työntää minua eteenpäin ja antaa tarvittavat taidot, sanoo thainkielisen Sydänystävä-ohjelman tuottaja Penprapha Tangsirisatian. Kuva: Annaleena Pakkanen.

– Tunsin Jumalan puhuvan minulle, että tiedämme oman syntymäpäivämme. Mutta emme tiedä päivää, jolloin kuolemme. Niin kauan kuin elämme, mitä teemme Jumalalle? pohtii thaimaalainen Penprapha Tangsirisatian.

Buddhalaiseen perheeseen Bangkokissa syntynyt Penprapha ”Penn” Tangsirisatian tutustui 16-vuotiaana koulukaverinsa myötävaikutuksella Jeesukseen. Aluksi vanhemmat ja isosisko vastustivat, mutta nähtyään myönteiset muutokset, kuten aiempaa ahkeramman osallistumisen kotitöihin, heidän asenteensa muuttui. Ensin äiti ryhtyi käymään kirkossa tyttärensä kanssa, ja nykyään koko perhe on kristitty.

Yliopistossa viestintää opiskellut Penprapha oli irtisanoutunut pitkäaikaisesta työpaikastaan Radio for Life -järjestössä ja halusi pitää hiukan lomaa. Siksi hän ei heti lämmennyt, kun ystävä viime vuonna vinkkasi avoimesta työpaikasta Sydänystävä-radio-ohjelman parissa.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Medialähetysjärjestö FEBC-Thaimaan tuottama ja suomalaisten tukema Sydänystävä oli vailla uutta tuottajaa, sillä ohjelmaa pitkään luotsannut Wassana Yu-Gim oli vakavasti sairaana.

Ystävä jatkoi suostuttelua ja pyysi häntä keskustelemaan työstä Bangkokissa sijaitsevaan FEBC-Thaimaan toimistoon. Tuo päivä oli 29. marraskuuta. Samana päivänä Wassana kuoli, ja edellispäivänä Penprapha oli täyttänyt 40 vuotta.

– Tunsin Jumalan puhuvan minulle, että tiedämme oman syntymäpäivämme. Mutta emme tiedä päivää, jolloin kuolemme. Niin kauan kuin elämme, mitä teemme Jumalalle? Koin Jumalan kutsuvan minua tähän työhön, Penprapha kuvailee. Hän aloitti uudessa tehtävässään tammikuussa.

Kuuntelijat ovat uskollisia

Thaimaassa lähes 40 vuoden ajan radioitu Sydänystävä käsittelee arkisia asioita hengellisestä näkökulmasta, kuuntelijoita rohkaisten. Joskus yksittäisen ohjelman lähtökohtana on musiikki, toisinaan raamatunjae. Välillä Penprapha Tangsirisatian käsittelee kuuntelijalta saamaansa kirjettä.

– Korostan ohjelmassa ystävyyttä. Maailmassa on monenlaisia ystäviä. Joidenkin kanssa syödään, joidenkin kanssa matkustetaan, mutta sydänystäviä on vain vähän. Koetan rohkaista ja tukea kuuntelijoita, Penprapha kertoo.

Viitenä päivänä viikossa kuultavaa Sydänystävää radioi seitsemän asemaa eri puolilla Thaimaata, myös 10-miljoonaisessa Bangkokissa. Ajasta ja paikasta riippumatta ohjelmaa voi kuunnella mobiilisovelluksella ja netissä. Varsinkin varttuneemmat kuuntelevat mieluiten radiosta, nuoremmat myös sovelluksella.

Monet ovat kuunnelleet ohjelmaa vuosikaudet, jopa vuosikymmeniä. Taannoiset teinit ovat varttuneet aikuisiksi, saaneet lapsia ja ehkä lapsenlapsiakin, mutta jatkavat yhä kuuntelua. Silti kuuntelijoissa on kaikenikäisiä.

Yli 23 000 käy raamattukirjekurssia

Sydänystävän kuuntelijoilta tulee parikymmentä yhteydenottoa viikossa, eniten puheluina. FEBC-Thaimaalla on puhelinpäivystys, joten joku vastaa aina. Palautetta kertyy myös kirjeitse ja viesteinä, erityisesti Thaimaassa suositun Line-sovelluksen välityksellä.

– Enimmäkseen ihmiset kertovat itsestään ja elämästään. Toiset kysyvät kysymyksiä. Hiljattain eräs (buddhalainen) nunna kirjoitti minulle 18-sivuisen kirjeen, jossa kertoi ongelmistaan.

Jotkut pyytävät esirukousta tai kysyvät Raamattuun liittyviä kysymyksiä. Järjestö tarjoaa kiinnostuneille raamattukirjekurssia, jota käy tällä hetkellä yli 23 000 opiskelijaa. Heistä huomattava osa on vankilassa.

Sydänystävä on yksi FEBC-Thaimaan suosituimmista ohjelmista. Sitä tuotetaan ja radioidaan suomalaisvaroin Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) kautta. Sansa osallistuu myös jälkihoitotyön kustannuksiin.

FEBC tekee Thaimaassa radioitavia ohjelmia thain ja thai isaanin kielellä. Lisäksi se tuottaa lyhytaalloilla radioitavia ohjelmia 17 kansallisella kielellä. Kuuntelijoita on myös Thaimaan ulkopuolella.

Haastattelu on julkaistu myös Lähde-lehdessä 2/2019.

 
Sansa artikkeliban. 8.11.- MJa