KD yläb. vko11-13. MJa

Beirutin räjähdyksen uhrit saavat ruoka-apua

 

Beirut on syyskuun alussa tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä kuin sotatanner ja sadat perheet ovat menettäneet kaiken. Fida International toimittaa ruokaa kotinsa menettäneille.

Tiistaina 4.9. tavallinen iltapäivä muuttui tragediaksi Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Voimakas räjähdys tuhosi suurkaupungin sataman ja sen lähialueet silmänräpäyksessä. Räjähtäneen varaston paikalla ammottaa nyt valtava kraateri. Myös viereinen viljasiilo sortui, kun merivesi täytti räjähdyskraaterin. Räjähdyksen voimasta kertoo jotain se, että se kuultiin 200 kilometrin päässä Kyproksella.

Beirutilaiset ovat kuvanneet tapahtumaa suurimmaksi katastrofiksi miesmuistiin. Se kertoo paljon, sillä Libanonissa on koettu vuosikymmenenten ajan sotia, konflikteja ja köyhyyttä. Juuri nyt Libanonia koettelee suurin talouskriisi sitten sotavuosien. Koronaepidemia jyllää maassa ja sairaaloissa ponnistellaan jatkuvasti lisääntyvien potilasmäärien vuoksi. Sähkökatkoja on päivittäin, työttömyys on yleistä ja julkisen terveydenhuollon tila on hälyttävä.

ELY Ry, Neliöb. 18.-24.3. MJa

Beirutin satamassa sijaitsivat maan ainoat viljasiilot ja yli 80% tuontitavarasta kulki sen läpi. Beirutin kuvernööri Marwan Abboud totesi medioille iskun jälkeen:

– Satama oli ainoa asia, joka meidät piti hengissä. Siellä säilöttiin ruoka, lääkkeet ja polttoaineet. Nyt se kaikki on poissa.

Beirutin kaduilla nähtiin protesteja jo ennen tragediaa. Nyt satoja koteja on sortunut ja kaupungissa on noin 300 000 kodittomaksi jäänyttä ihmistä lisää. Beirutin kristittyjen asuttama kaupunginosa on tuhoutunut täysin ja ainakin kymmenen kirkkoa on romahtanut.

Beirutissa toimiva Lähi-idän kirkkojen komitea on lähettänyt avustusvetoomuksen kirkoille ja avustustoimijoille ympäri maailman.

Fida on aloittanut avustusoperaation Beirutissa yhdessä Kanadan helluntaikirkkojen avustusjärjestö ERDO:n kanssa. Avun toimittaa perille Beirutissa toimiva kumppanijärjestö, joka jakaa avun perheille paikan päällä toimivien kirkkojen ja kansalaisjärjestöjen kautta.

Tavoitteena on jakaa ruokaa noin 345 kotitaloudelle, jotka kärsivät räjähdyksessä. Apu suunnataan siinä haavoittuneille ja kodittomiksi jääneille, erityisesti leskille, vanhuksille ja vammaisille.

Kuva: MECC 

 
Fida artikkeliban. 7.12.-22 alkaen.