Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Bachin passiot pitävät pintansa

 

Seppo Murto on Dominante-kuoron taiteellinen johtaja. Kuva Titus Verhe

Ennen pääsiäistä esitetään monissa kirkoissa luterilaisen superkanttorin ja säveltäjän Johann Sebastian Bachin (1685-1750) teoksia. Johannes-passiota esitetään tänä vuonna ainakin yhdellätoista ja Matteus-passiota kahdeksalla paikkakunnalla.
Kapellimestari Seppo Murto johtaa Johannes-passion Lahden Ristinkirkossa hiljaisen viikon keskiviikkona. Esittäjinä ovat Dominante-kuoro ja Sinfonia Lahti. Evankelistana on Tobias Hunger, Jeesuksen osan laulaa Esa Ruuttunen.

– Johannes-passio on ajankohtainen dramaattisuutensa ansiosta, sillä maailma ympärillämme tarjoaa dramatiikkaa päivittäin. Passion sanoma kuitenkin ohjaa meitä antamaan anteeksi väärinteot ja kansankiihottamiset ja pyrkimään kohti hyvää, toteaa kapellimestari Seppo Murto.

Passio on solistien, kuoron ja orkesterin toteuttama suurteos, jossa Jeesuksen kärsimysviikko esitetään evankeliumin kertomusta seuraten.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Ei kyllästymisen vaaraa

Murrolle passiot ovat tuttuja jo vuosikymmenten ajalta. Hän on johtanut Johannes-passiota kolmisenkymmentä kertaa ja Matteus-passiota liki parikymmentä kertaa.
– Teokset ovat siis tuttuja, mutta kuitenkin joka kerta niissä avautuu uusia näköaloja, yksityiskohtia ja linjoja, jotka puhuttelevat aina uudestaan. Kyllästymisen vaara on siis kaukana, Murto sanoo.
Hän toteaakin, ettei teoksista pidä väkisin yrittää löytää jotain uutta. Sen sijaan kylläkin syvempää ja merkityksellisempää esimerkiksi koraaleista, joissa Bachin henkilökohtaiset painotukset ovat läsnä.

Johannes-passio ja Matteus-passio kertovat saman kärsimysnäytelmän, mutta eroavat toisistaan kestoltaan ja muutenkin. Edellinen kestää noin kaksi ja puoli tuntia, jälkimmäinen on tunnin pidempi. Johannes-passio on dramaattisempi eikä sisällä niin monia aarioita kuin Matteus-passio. Se vaatii myös suuremman joukon esittäjiä kaksoiskuoroineen- ja orkestereineen.
– Molemmat ovat ehdottomasti maailman kauneinta musiikkia! Seppo Murto vakuuttaa.