Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Avoimien Puutarhojen teemapäivänä pääsee astelemaan pappiloiden pihoissa

 
Viiri auttaa löytämään yleisölle avoimen puutarhan. Kuva: avoimetpuutarhat.fi

Kukkien ja puiden kauneutta pääsee maksutta ihastelemaan sunnuntaina 9.7.2023 ympäri Suomen yli 800 kohteessa. Myös kaksi hautausmaata osallistuu teemapäivään.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma, Avoimet Puutarhat, kutsuu harrastajia tutustumaan erilaisiin puutarhoihin ensi sunnuntaina kello 12–17.

Kohteet houkuttelevat oppimaan uutta ja tutustumaan muihin puutarhaharrastajiin. Moni kuitenkin pitää parhaana antina mahdollisuutta nauttia erilaisten puutarhojen rentouttavasta värikkyydestä ja vihreydestä. Osaan kohteista pääsee vain kerran vuodessa.

KRS Krito 10.-23.6.

Tapahtuman reilusta 800 kohteesta yli neljännes on uusia.

Sunnuntaina voi tutustua esimerkiksi Joutsenon 1850-luvulla rakennetun yläpappilan pihapiiriin, joka on ollut Antti ja Ritva Jarvan omistuksessa vuodesta 2010 lähtien.

Pari kertoo raivanneensa ja kunnostaneensa pihaa vanhaa säilyttäen ja elvyttäen, mutta kokeilujakin tehden.

Rantasalmella Maarit ja Jorma Kaimio mahdollistavat pääsyn Myllyharjun mäellä sijaitsevaan vanhan pappilan puistoon. Kirkkoherrat ovat aikojen kuluessa tehneet istutuksia kahden ja puolen hehtaarin alueelle niin, että nykyisin siellä kasvaa noin 40 erilaista puuta ja pensasta. Luonnontilaisessa länsirinteessä on villiintyneitä varjoliljoja ja sinilatvoja, itäpuolella vanhoja omena- ja kirsikkapuita sekä marjapensaita. Perennapenkkien kukista osa edustaa hyvinkin vanhaa kantaa.

Helsingin seurakuntayhtymästä Avointen Puutarhojen teemapäivään osallistuvat Hietaniemen ja Malmin hautausmaat.

Hietaniemen hautausmaalta löytyy tuolloin 12 rastin kävelyreitti, joka alkaa Vanhalta kappelilta (Mechelininkatu 2 e) ja päättyy Uudelle kappelille (Hietaniemenkatu 20). Jokaisella rastilla on tietoa alueen historiasta ja kasvillisuudesta. Reitistä julkaistaan kartta hautausmaan nettisivuilla ja somessa. Paperisen kartan voi ottaa hautausmaan porteilla olevista postilaatikoista.

65 hehtaarin laajuisella Malmin hautausmaalla on kello 16 opastettu puutarhakierros, joka lähtee Isolta kappelilta.
Luontokirkko pidetään kappelin edessä klo 17.
Malmin hautausmaalla on yli 250 erilaista puuvartista kasvilajia, -lajiketta tai -muunnosta. Se tunnetaan myös puukujanteista, joita siellä on 13 kilometrin verran.