Ihmisiä ja ilmiöitä: Miltä helvetti näyttää? – 700 vuotta sitten kirjoitettu kuvaus vaikuttaa yhä kristittyjen näkemyksiin Elämäntaito: Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit tuovat vakautta ADHD-perheen arkeen

Avioliiton hoitaminen kannattaa kaikenikäisenä

 

Viikonloppu on Anna-Maija ja Pertti Hellan mielestä mukavan pituinen rupeama käyttää avioliiton hoitoon. Lempeä lakeudella -kurssilla he palvelivat tuttuun tapaan ryhmänohjaajina. (Kuva Erja Taura-Jokinen)

– Voi, kunpa olisimme lähteneet avioliittoleirille 20 vuotta aiemmin! Olisimme säästyneet monilta mutkilta. Näin huokaisevat turkulaiset Pertti ja Anna-Maija Hella.
Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pari oli viidenkympin korvilla lähtiessään ensi kertaa Parempi avioliitto ry:n viikonloppuleirille Hartolaan. Sitä heille suositteli tuttava, joka oli kuunnellut Pertin kertomusta parisuhteen ongelmista.
– Siinä hetkessä Anna-Maija oli paljon valmiimpi leirille lähtöön, Pertti muistelee.

Ensimmäisellä leirillä tunteet olivat pinnassa. Se jäi kummallekin mieleen. Anna-Maija muistaa hengellisen annin olleen hoitavaa. Nyt Hellan pariskunnalla on takanaan parisenkymmentä avioliittotapahtumaa. He ovat kokeneet itselleen sopiviksi viikonlopun mittaiset kurssit.
– Niiltä saadut työkalut ovat käytössä arjen keskellä esimerkiksi toistemme kanssa kommunikoidessa. Puhumme minä-viestein eli kerromme siitä, miltä itsestä tuntuu ja mitä havaitsemme, Anna-Maija toteaa.
– Osaamme myös ottaa vastaan toistemme tunneilmaisuja.

Uuden Tien verkkolehti (ilmainen kuukausi)

Parisuhdetapahtumissa tärkeää antia ovat aina olleet luennot, jotka ovat olleet omakokohtaisia, avoimia ja puhuttelevia.  Tänään mieli on kiitollinen hyvinvoivasta, tasapainoisesta parisuhteesta ja 37 avioliittovuodesta.

Aina voi kuitenkin pyrkiä parempaan ja syventää avioliittoleireillä opittua. Anna-Maija on eläkkeellä, kun Pertti vielä ”himmailee” kolmea työpäivää viikossa tehden. Yhteisiä, mieluisia harrastuksia on pitkä liuta, ristisanoista, lautapeleistä ja frisbeegolfista lähtien.
– Kivointa on sellainen tekeminen, jossa toisen osaaminen täydentää omaa eli olemme yhdessä enemmän kuin yksin, toteavat Hellat.