Autokauppias löysi muutoksen vankilassa: Psalmi 40 sai minut jaloilleni

 

Ali Niemelä (oik.), J-P Järvinen, Lauri Johansson sekä Alin Nooa-koira Ex-Criminals -äänityksissä Radio Deissä. KUVA: Oskar Vilkevuori

J-P Järvinen oli autokauppias, joka maksoi veronsa – Alkoon. Käteiskaupan vuoksi kaikkea rahaa ei tilitetty yritykseen, ja pian tuli tuomioita talousrikoksista. Vankilassa liikuntakyvyttömänä alkoholistina hän päätyi elämänmuutoksen eteen.

Juha-Pekka Järvinen, paremmin J-P Järvisenä tunnettu, on ollut monessa mukana. Porvoolaislähtöinen mies aloitti autokaupat jo nuorena ja tuli tunnetuksi nyrkkeilytapahtumien järjestäjänä. Mukana pyörivät nyrkkeilijät Tony Halme, Robert Helenius ja Eva Wahlström. Autokauppojen ja alkoholin vauhdikas yhdistelmä vei lopulta Järvisen vankilaan ja todella huonoon kuntoon.

− Nuoruudessa mulla oli hyvä koti. Meitä oli kolme veljestä, hyvät vanhemmat eikä kotona ollut ikinä mitään päihdepuolen asioita, Järvinen kertoo Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa Lauri ”Late” Johanssonin ja Ali Niemelän haastateltavana.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Järvinen tutustui kuitenkin itse alkoholiin teini-ikäisenä. Kun hän 12-vuotiaana ensimmäisen kerran kokeili väkijuomaa, se maistui heti, ja meininki oli nopeasti humalahakuista. Nuorena Järvinen lähti mukaan myös autokauppaan. Hän tunnustaa, että se oli makeaa aikaa. Kauppa kävi hyvin ja alla oli upeita kulkupelejä, nopeita urheiluautoja ja isoja Hummereita, joilla kelpasi Porvoossa ajella.

− Käteisellä rahalla pelattiin ja verotkin maksettiin – Alkoon.

Järvinen osasi selittää itselleen, että yhteiskunta sai kuitenkin jotakin takaisin.

Porvoossa Järvinen alkoi järjestää nyrkkeilyiltoja. Mukana oli Robert Heleniuksen Kalle-isä, uskossa oleva kaveri. Sillä tavalla Robert ja veljensä tulivat mukaan, samoin Loviisasta Eva Wahlström ja muitakin. Pian sitten siirryttiin ammattilaisnyrkkeilijäiltoihin.


”Tuomiot tulivat aiheesta”

Menestyksen varjopuolena Järvisellä oli runsas alkoholinkäyttö, joka oli hänen mukaansa pakenemista todellisuudesta, velvoitteista ja pahasta olosta. Asiakkaiden ja muiden kauppiaiden kanssa kaikki sujui hyvin.

− Ei mulla jäänyt selvittämättömiä asioita juurikaan, paitsi verottajan kanssa. Oli isoja käteisnostoja tai rahoja ei tilitetty yhtiöön. Kaikki teot kasaantuessaan vaikuttivat sen, että tuli törkeä kirjanpitorikos, törkeä veropetos ja törkeä velallisen epärehellisyys, entinen autokauppias muistelee.

Seurasi vankilatuomioita. Ensin ehdonalaista ja lopulta reilut kolme vuotta ehdotonta.

− Varmasti kaikki oli ihan aiheesta. Vieläkin voin sanoa, että on hyvä, että se meni näin. Sai tapahtua kaikki se, mitä sen jälkeen on tapahtunut.

Vankilassa J-P Järvinen tuli lopulta uskoon, vaikka hengelliset asiat olivat olleet hänelle siihen asti täysin vieraita. Koulussa ei tarvinnut käydä uskontotunneilla, koska äiti oli Jehovan todistaja. Samasta syystä jäivät pyhäkoulut ja rippikoulut väliin.

Kävelykyvytön mies luki Raamattua

Kun Järvinen vapautui ensimmäiseltä tuomioltaan vuonna 2010, alkoi miehen mukaan hyvin alkoholipitoinen aika.

 

”Mä olin ollut niin reppana, että en löytänyt Jeesusta ja uskoa. Siellä usko löysi minut”

− Vuonna 2018 olin niin huonossa kunnossa, että olin juonut itseni pyörätuoliin. Olin kaksi vuotta jo ollut ilman jalkoja. Siitä huolimatta sen kaljalaatikon oli saanut jostain hankittua.

Joulukuussa 2017 oli tullut hovioikeudesta tuomio: ”reilu kolmonen”. Lisää tuomiota entisiin oli tullut alkoholin tuomisesta maahan. Tammikuussa 2018 poliisit tulivat hakemaan keskellä yötä, ja osoitteeksi tuli Hämeenlinnan vankisairaala.

− Siellä rupesi tapahtumaan. Mä olin ollut niin reppana, että en löytänyt Jeesusta ja uskoa. Siellä usko löysi minut, Järvinen kertoo

− Tajusin, että olen toista kertaa tuomiolla, parin vuoden päästä täytän 50 ja mulla on kolme ihanaa tytärtä. Mun piti kutsua vankilapappi selliin. Pappi teki hyvää työtä ja toi minulle Raamatun.

Järvinen rupesi lukemaan Raamattua, ensimmäistä kertaa elämässään. Kun Mooseksen kirjat ja Ilmestyskirja olivat liian vaikeaa ymmärrettäväksi, pappi kehotti lukemaan Luukasta. Se rupesi miehelle pikkuhiljaa aukeamaan. Niin kävi myös Psalmien ja Sananlaskujen kohdalla. Kävelykyvytöntä miestä kosketti varsinkin jae Psalmista 40, jossa sanotaan: Ja hän nosti minut turmion kuopasta, lokaisesta liejusta, ja asetti minun jalkani kalliolle, hän vahvisti minun askeleeni.

Kun kesä koitti, Järvinen pystyi jo kävelemään kepin kanssa, vaikka vankilan lääkärit olivat sanoneet, ettei hän kävele ehkä ikinä.

Nyt J-P Järvinen on vapaa mies, joka tekee vapaaehtoistyötä päihdepuolella ja vertaistukiryhmissä. Yhdessä vaimonsa kanssa hän on vankilasta vapautuvien tukena.

Enää hän ei ole tapahtumajärjestäjä ja autokauppias, mutta onnellinen hän on. Ali Niemelä kysyy, mitä haaveita miehellä on?

− Vankilalähetti, entinen vanki vastaa.

Teksti: Heikki Paatelma, Ali Niemelän ja Lauri Johanssonin haastattelun pohjalta

* Kuuntele J-P Järvisen Ex-Criminals -haastattelu Radio Deistä tiistaina 5.12. klo 22.03, lauantaina 9.12. klo 24.00 tai su 10.12. klo 16.03. Sarjan kaikki jaksot löydät Dei Plussasta. Ohjelmaa kustantaa Kristityt Yhdessä ry.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)