Asuntomessuilla voi tänä vuonna rakentaa myös ”parisuhdetaloa”

 

Seurakunnan messuosastolla voi hiljentyä

Asuntomessuilla käydään perinteisesti hakemassa uutta potkua rakentamiseen ja sisustukseen. Tänä vuonna Kokkolan Asuntomessuilla voi mennä pintaa syvemmälle. Kokkolan seurakunta tarjoaa pesää rakentaville pariskunnille mahdollisuuden tarkistaa myös oman parisuhteen palikat.

– Seurakunnan oma tila messuhulinan keskellä on saanut erittäin positiivisen vastaanoton. Kyllä ihmiset allekirjoittavat ajatuksen, että seinien värillä ei paljoa ole väliä jos ei sisimmässä asiat ole hyvin. Myös miesten aktiivisuus on yllättänyt, projektin johtaja Leena Harjunpää kertoo.

– Miehet ovat olleet yllättävän aloitteellisia parisuhdetta koskevissa keskusteluissa, mikä on tottakai positiivista, Harjunpää sanoo.

Seurakuntayhtymän osastolla messuvieraat voivat hengähtää hetken ja tutustua samalla ”Parisuhteen palikoihin”, joita esittelevät seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset seurakuntalaiset.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Omaa taloaan voi hahmotella muun muassa sitoutumista, seksuaalisuutta ja rakkautta koskevista palikoista.

– Tässä työskentelyssä huomaa sen, että palikat sijoittuvat eritavalla suhteen eri vaiheissa. Palikoista muodostuva talo auttaa hahmottamaan, ettei parisuhde ole vain epämääräinen möykky vaan se koostuu monista osa-alueista.

Esillä olevista palikoista voi halutessaan rakentaa omannäköistään ”palikkataloa”. Mukaansa kävijät saavat Parisuhteen palikat -kortin ja -lehden. Lisäksi messuteltassa on kerran viikossa miniluento parisuhdeteemasta.

Nimetön palikka voi olla tärkeä

”Talon” keskellä on yksi nimeämätön valkoinen palikka, jonka kukin voi nimetä mieleisekseen sen mukaan, mikä on omassa parisuhteessa vaikuttava keskeinen asia.

– Se voi olla työ, työttömyys, sairaus, taloudelliset vaikeudet, taloprojekti, vauvan odotus, lapsettomuus, monikulttuurisuus – tai mikä hyvänsä.

– Mielenkiintoista on pohtia puolison tai seurustelukumppanin kanssa, kuinka tuo valkoinen palikka vaikuttaa muihin elämän osa-alueisiin. Palikoita voi soveltaa parisuhteen lisäksi myös muihin ihmissuhteisiin, Leena Harjunpää sanoo.

Harjunpään mukaan tämänhetkinen kuuma peruna parisuhteissa on työn ja perheen yhteensovittaminen.

– Suhteen hoitaminen arjen keskellä ja kaikenlaisissa paineissa on usein suuri haaste, mutta se kannattaa. Suhteen hoitaminen on myös tärkeä tukipylväs vanhemmuudelle, Harjunpää rohkaisee.

Harjunpää iloitsee myös yhteistyöstä Kokkolan kaupungin ja asuntomessuorganisaation kanssa.

– Meidät on otettu todella hyvin vastaan ja panostamme on arvostettu selvästi, Harjunpää kiittelee.

Seurakuntayhtymän messuosaston sisustuksesta ovat vastanneet maatalon emäntä, tekstiilitaiteilija Eija Jukkola ja Leena Harjunpää. He ovat löytäneet persoonallisia ratkaisuja haastavaan tilaan, joka on lähes 11 metriä pitkä ja vain 3 metriä leveä.