Asunnottomien yö tekee näkyväksi naisten asunnottomuutta

 

Kuva Asunnottomien yön vietosta Tampereella 17.10.2018. Kuva: Sari Savela

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta eri puolilla Suomea. Tänä vuonna teemana on Varjojen naiset.

Monet seurakunnat ympäri Suomea osallistuvat Asunnottomien yöhön järjestämällä erilaisia tapahtumia, ruokailuja ja vaatteiden jakeluja. Jotkut kirkot tarjoavat myös yösijaa asunnottomille. Tarkempia tietoja Asunnottomien yön tilaisuuksista ja tempauksista löytyy seurakuntien verkkosivuilta ja  asunnottomienyo.fi-sivustolta.

Syömään voi tulla myös solidaarisuudesta

Tampereen keskustorin Vanhan kirkon pihassa järjestetään Asunnottomien yönä 17. lokakuuta Safka-aid -ruokailu. Tapahtuma on avoin kaikille, ja järjestäjät kutsuvat paikalle  syömään niin nälkään kuin solidaarisuuden osoitukseksi. Maksuttoman keiton ja lettujen tarjoilu alkaa kello 15 ja jatkuu tarvittaessa 17 asti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Tapahtuman musiikista vastaavat Nancy Tinkerbella & Big Bad Bear -orkesteri. Luvassa on juurevaa, kantri-vaikutteista musiikkia ja myönteistä asennetta.

Tapahtuman järjestävät Tampereen seurakunnat ja Sons of Abraham MCC. Safka-aid toteutetaan Tapahtumien yön Iskelmämessussa ja Safka-aid-tukikonsertissa kerätyillä varoilla.

Asunnottomien yön taustalla on kansanliike, joka tukee jokaisen ihmisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin.

Naisten piiloasunnottomuus yleistä

Tänä vuonna Asunnottomien yön teemana on Varjojen naiset. Naisten asunnottomuutta halutaan tuoda esiin voimaannuttavasti ilman sääliä tai surkuttelua; asunnoton nainen tarvitsee oikein suunnattuja palveluita eikä voivottelua.

Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa. Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle, ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä. Perhe, lapset ja äitiys liittyvät monien naisten elämäntilanteeseen.

Asunnottomien yötä on vietetty Suomessa vuodesta 2002 alkaen ja se on yksi Suomen suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista.