Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Maailman vanhimman kristillisen valtion Armenian kirkon johtaja vierailulle Suomeen

 

Kuva: Istockphoto

Armenian apostolisen kirkon johtaja, katolikos Karekin II vierailee Suomessa 19.−22.3.2017. Vierailu toteutuu arkkipiispa Kari Mäkisen ja arkkipiispa Leon kutsusta. Vierailun taustalla on arkkipiispa Mäkisen Armenian-vierailu syksyllä 2015.

Katolikos Karekin II tapaa arkkipiispa Mäkisen maanantaina 20.3. kello 10, jolloin Helsingin tuomiokirkossa järjestetään ekumeeninen rukous sekä esitetään kirkkojen viralliset tervehdykset. Maanantaina katolikos Karekin II tapaa myös metropoliitta Ambrosiuksen.

Katolikoksen vierailu jatkuu tiistaina 21.3. Kuopioon arkkipiispa Leon vieraaksi. Vierailunsa aikana Armenian kirkon johtaja tutustuu myös muun muassa Valamon luostariin Heinävedellä.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Armenian kirkosta

Armenian apostolinen kirkko lukeutuu orientaalisiin ortodoksisiin kirkkoihin, jotka ovat täysin itsenäisiä ja riippumattomia. Suomen ortodoksinen kirkko puolestaan kuuluu Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin.

Noin 90 prosenttia armenialaisista kuuluu apostoliseen kirkkoon, jonka lisäksi kirkolla on jäseniä kaikkialla maailmassa Armenian diasporan vuoksi.

Armenia on maailman ensimmäinen kristillinen valtio jo vuodesta 301. Armenialaisen kirkon juuret ulottuvat kuitenkin apostolisiin aikoihin saakka. Apostoli Taddeusta ja Bartolomeusta kunnioitetaan Armenian apostoleina kirkon ensimmäisinä johtajina. Kirkollisen tradition mukaan nämä apostolit toivat evankeliumin sanoman armenialaisille.

Kirkon pitkä historia näkyy Armeniassa kaikkialla. Luostareita ja kirkkoja on lähestulkoon samalla tiheydellä kuin Suomessa järviä. Samalla kun voimme Suomessa ihailla joitain keskiaikaisia kivikirkkoja, Armeniassa voi nähdä 300-luvulla perustetun luostarin, joka on kunnostettu 600-luvulla. Kristillisen kirkon historia ulottuu kauas ja se on jättänyt syvän pohjavirran armenialaisten elämään. Kirkon johtaja katolikos Karekin II kuvasi tätä sanomalla, että ortodoksisuus on armenialaisten ihonväri. (Kimmo Kääriäisen artikkeli Ortodoksisuus armenialaisten ihonvärinä)

Katolikos Karekin II on Armenian apostolisen kirkon 132. katolikos.