Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Arkkipiispa haluaa puhua vaikeistakin asioista

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen. KUVA: PASI LEINO/KIRKON KUVAPANKKI

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut monenlaisten mediakohujen pyörteissä. Arkkipiispa Kari Mäkisen iloitseminen eduskunnan tasa-arvoista avioliittolakia käsitelleen äänestyksen tuloksesta kohautti. – Ihmisten voimakas reagointi kertoo siitä, että aihe on merkityksellinen ja koskettaa syvältä, toteaa Mäkinen Radio Dein haastattelussa.

Kirkkoon kohdistuu monenlaisia odotuksia ja sen arkkipiispa Kari Mäkinen on työssään huomannut. Arkkipiispan odotetaan osallistuvan julkiseen keskusteluun, kunhan hän kommentoi asioita juuri niin kuin ihmiset haluavat.

– Ei tahdota ymmärtää ja hyväksyä sitä, ettei puheenvuoro ole aina kaikkien ajatuksen mukainen, Mäkinen sanoo.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Arkkipiispan kirjoittama Facebook-päivitys aiheutti mediakohun. Päivityksessään hän iloitsi eduskunnan sukupuolineutraalia avioliittolakia käsitelleen äänestyksen tuloksesta. Suomessa on toteutumassa uudenlainen avioliittolaki, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Ihmisten voimakkaat reaktiot ovat Mäkisen mukaan merkki siitä, että aihe on merkityksellinen ja syvältä koskettava.

Keskustelussa ei kuitenkaan ole hänen mukaansa päässyt näkyviin se, että koko prosessi on korostanut avioliiton merkitystä.

– Kysymyksessä on sellainen asia, joka on sekä parisuhteelle, ihmisenä olemiselle että yhteiskunnalle tärkeä. Tämä avioliiton merkityksen korostuminen on mielestäni tärkeä nähdä, arkkipiispa pohtii.

Tasa-arvoista avioliittolakia ei kannata arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan pelätä. Hän toteaa, ettei kristillisestä uskosta ole hävinnyt mitään eikä yhdenkään ihmisen avioliitto ole uhattuna. Arkkipiispa toivookin, että asiaan voitaisiin suhtautua ihmisiä ja erilaisia näkökulmia huomioiden: jokaisen ihmisen ehdottomia arvoja on kunnioitettava.

Kari Mäkinen muistuttaaa, että todellisuudesta ja elämän kysymyksistä täytyy voida puhua silloinkin, kun ne ovat sietämättömän ristiriitaisia, keskeneräisiä tai vaikeita. Kärkevästä mediakeskustelusta huolimatta arkkipiispa uskoo siihen, että evankelis-luterilaisen kirkon sisällä voidaan elää sovussa erilaisia näkemyksiä kunnioittaen.

– Uskomme kohde ei ole avioliitto vaan Kristus. Nyt ei puhuta sellaisesta, joka olisi kirkon uskon ytimessä, arkkipiispa muistuttaa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Olavi Mäkinen täyttää 5. tammikuuta 60 vuotta. Hänen Radio Deille antamassaan syntymäpäivähaastattelussa käydään seikkaperäisesti läpi miehen elämänvaiheita. Haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Radio Dein ohjelma-arkistosta.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)