Arkeologien kamelinluulöydöt sopivat Raamattuun

 

Arkeologiset löydöt eivät sodi sitä vastaan

Raamatussa ei kerrota kameleista mitään sellaista, mikä olisi ristiriidassa arkeologisten löytöjen kanssa, professori Andrew Steinmann sanoo.

Amerikkalainen teologian ja heprean professori Andrew Steinmann tyrmää runsaasti mediahuomiota saaneet israelilaisarkeologien väitteet, joiden mukaan Raamatussa on historiallinen virhe, kun se väittää Aabrahamin ja hänen jälkeläistensä käyttäneen kameleita liikkumiseen.

Kaksi Tel Avivin yliopiston arkeologia toi vastikään esille, että luulöytöjen perusteella kamelien käyttö kotieläiminä ei ollut yleistä Luvatun maan alueella patriarkkojen aikana 2000-1500 eKr. Tästä he päättelivät, ettei Aabrahamilla, Iisakilla ja Jaakobilla ole voinut olla kameleita.

Sansa neliöb 15.2-15.3. MJa

Steinmann toteaa apologeettisen Stand to Reason -järjestön haastattelussa, että Raamatussa kameleita kuitenkin kerrotaan olleen varhaisessa vaiheessa ainoastaan ihmisillä ja ihmisryhmillä, jotka asuivat Arabian aavikolla tai jotka tulivat muilta alueilta. Esimerkiksi Aabraham oli Raamatun mukaan kotoisin Mesopotamiasta.

Sen sijaan kanaanilaisten eli Israelin alueen alkuperäisasukkaiden tai foinikialaisten kameleista ei puhuta mitään.

Steinmannin mukaan arkeologit onnistuivatkin päinvastoin todistamaan Raamatun luotettavuuden myös kamelien suhteen.

 

Lue The Christian Postin uutinen aiheesta täältä.