Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Apulannan Toni Wirtanen kaipaa gospeliin paloa ja terävyyttä

 

Toni Wirtanen yhtyeensä Apulannan keskellä. Kuva: Sam Jamsen

Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa vieraillut Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen peräänkuuluttaa gospelmusiikkiin terävyyttä ja paloa. – Sitä ei aina välity, vaan ollaan turvallisen lämpöisiä, tumppuisia ja nukkaisia. Jos heität tikkaa, joka ei o

Toni Wirtanen paljastaa kuuntelevansa gospelmusiikkia erityisesti autoradiostaan.

– Olen tutuillekin fiilistellyt sitä, että Radio Dein juontajien ja varsinkin erikoisohjelmien ”läbyskä” on niin väkevää, että se on ainoaa, mitä jaksaa kuunnella. Toinen on Yle Puhe, mikä parhaimmillaan pääsee samaan, sanaili Apulannan laulaja ja lauluntekijä Ariel Neulaniemen haastattelussa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Toni Wirtanen sanoo kyllästyneensä pahanpäiväisesti iltapäivälehtien mattinykäsuutisiin mutta kuuntelevansa mielellään esimerkiksi radiopastori Matti Vuolannetta.

– Kun sitä [uutisointia] vertaa Matti-papin matkassa -ohjelmaan, niin onhan siinä maailmankokoinen ero.

Ariel Neulaniemi kysyi Wirtaselta myös laulajan Apulannalle tekemän Jumala-kappaleen taustoista. Laulussa kysellään muun muassa ”missä taivas on?” ja ”missä Jumala on, kun lauma polkee paikallaan?”. Laulaja kertoo osan kuulijoista tulkinneen kappaleen uskoa rienaavana, mikä surettaa häntä.

– Siitähän ei missään nimessä ole kyse. Siinä on aitoa jumaluuskäsityksen pohdintaa. Kappaletta tehdessäni asuin Hietaniemen hautausmaan vieressä. Jostain makaaberista syystä menin sinne aina rauhoittumaan. Hautausmaan kuvakieli ja symboliikka herkistää ihmisen. Kirjoitin siellä kappaleen sanoituksen. Siinä on vahvasti jumaluuden ja johdatuksen kaipuuta ja kyselyä, mistä me johdatuksen etsimme, lauluntekijä taustoittaa.

Toni Wirtanen sanoo monien rakentavan itselleen omaa jumalkuvaa, jolla ei välttämättä ole juuri tekemistä elävän Jumalan kanssa.

– Joku tekee kuvan rahasta, joku maineen tavoittelusta, ja mausteeksi sotketaan uskontoja. Joku taas haluaa olla ”oman elämänsä herra”.

Wirtanen sanoo pohtineensa viimeaikaisessa uskontoon ja kristillisyyteen liittyvässä keskustelussa muun muassa tapaa, jolla ihmiset lukevat Raamattua. Apulannan laulajan mukaan Raamatun sulattelu vaatii ennakkoluulottomuutta, mutta sen sijaan hän on huomannut monen tarttuvaan kirjan jakeisiin samaan tapaan kuin tuttuihin tavaroihin kaupan hyllyllä.

– Raamatusta pystytään suvereenisti sivuuttamaan tiettyjä pätkiä ajattelemalla, ”ei tämä kuulun mun jumaluuteen”. Samaan aikaan otetaan sieltä palat, jotka itselle sopivat, havainnoi Toni Wirtanen.

Uutuusmusiikkia arvioiva Raatihuone kuullaan Radio Dein ohjelmistossa lauantaisin klo 11-12 ja uusintana maanantaisin klo 9-10. Porin seurakuntien tuottama Matti papin matkassa -ohjelma lähetetään perjantaisin klo 20.30.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)