Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Antaako nuori rahaa vain projekteihin?

 

Haastateltavien mukaan näyn ja haasteiden on oltava hyvin esillä nuorille. Kuva: Anssi Tiittanen

Monen kristillisen seurakunnan ja järjestön toiminta rahoitetaan lahjoituksin. Mielikuvissa ikääntynyt sukupolvi on tunnollinen antaja kun taas nuoret täyttävät kolehtikoppaa laiskasti. Asia ei ole kuitenkaan niin mustavalkoinen, Ristin Voitossa haastatellut asiantuntijat sanovat.

– Nuori on taipuvainen elämään hetkessä ja reagoimaan tarpeisiin, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin seurakuntasuhteiden koordinaattori Juha Lehtonen sanoo.

– Antamisessa tämä näkyy siten, että sille annetaan, kenellä on suurin tarve tai ääni. Nuorelle sukupolvelle globaali maailma on auki eri tavalla kuin vanhemmille. Antaminen ja auttaminen ovat nuorille luontevia tapoja elää.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Lehtonen huomauttaa, että monet nuoret aikuiset ovat esimerkiksi aktiivisia kummilapsityön tukijoita.

Oulun helluntaiseurakunnan nuorisopastori Juan Castillo näkee suomalaisnuorten lahjoittamisinnon jopa verraten hyvänä.

– Jos vertaan Oulun tilannetta kokemuksiini muista Euroopan maista, täytyy ilokseni todeta, että suomalaiset nuoret ovat anteliaita. Monet nuoret ovat sitoutuneet antamaan kuukausittain perinteisten kanavien kautta, Castillo kiittelee.

Motivaattoreita tarvitaan

– Ainakin aikaa ollaan valmiita antamaan, kun asia koetaan tärkeäksi. Nuoret osaavat tehdä myös pitkäjänteistä ja näkymätöntä työtä, mutta he tarvitsevat välitavoitteita, merkkipaalujen juhlimista ja pitkäjänteisen työn jäsentämistä helpommin ymmärrettäviin palasiin, kommentoi nuorten lahjoittamisintoa joukkorahoituksella tuotetun Autolla Nepaliin -elokuvan tuottaja Juho Leppänen.

Suomen ensimmäisen joukkorahoitetun elokuvan rahoitus kerättiin vuosi sitten kolmen viikon kampanjalla. Uskovien nuorten osuutta rahoittajista on tosin vaikeaa eritellä.

Juha Lehtosen mukaan rahan antamisesta täytyy opettaa nuorille. Oikea painotus asiassa on hänen mielestään se, miten koko elämä annetaan Jumalan käyttöön ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

Juan Castillonkaan mielestä raha ei saa olla opetuksen keskipiste.

– Raha ei ole päämäärä vaan vain väline saavuttaa Jeesuksen kaltainen asenne.