Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Amnesty tukee seksikaupan dekriminalisointia

 

Päätös on herättänyt voimakasta arvostelua kansainvälisesti.

Amnesty International on ryhtynyt tukemaan seksikaupan rangaistavuuden poistamista eli dekriminalisointia, kertoo Yle. Järjestö hyväksyi dekriminalisointia tukevan kannanoton tiistaina Dublinissa. Amnesty ei sen sijaan ota kantaa seksikaupan laillistamiseen, mikä tarkoittaisi valtion sääntelyn ulottamista prostituutioon.

Amnestyn edustajat painottavat, että heidän mukaansa edelleenkään kenenkään ainoa vaihtoehto ei pitäisi olla seksin myymiseen turvautuminen elantonsa saamiseksi.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

”Lisäksi on varmistettava, että jokaisella seksityöntekijällä on todellinen mahdollisuus halutessaan lopettaa seksityö välittömästi”, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston  ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro Amnestyn Suomen osaston nettisivulla.

Amnestyn päätös on herättänyt arvostelua kansainvälisesti. Esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ihmettelee Twitter-tilillään Amnestyn päätöstä suositella ”kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön laillistamista”.

”Ruotsin laki on parempi tapa suojella naisia”, Wallström sanoo ja viittaa maan lainsäädäntöön, joka kieltää seksin ostamisen.

Lisäksi sadat ruotsalaiset ovat jättäneet järjestön jäsenyyden päätöksen seurauksena, raportoi SVT. Suomessa muun muassa Naisasialiitto Unioni on ilmaissut pettymyksensä Amnestyn päätöksestä.

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijän, Kyproksella ihmiskaupan uhrien parissa työskentelevän Pia Rendicin mukaan laillistetun prostituution niinsanotuissa mallimaissa Saksassa ja Hollannissa seksiteollisuus ei ole muuttunut naisille turvallisemmaksi, kuten toivottiin.

”Saksan hallitus on todennut selonteossaan että seksityön vapauttamisen jälkeen vuonna 2002 seksiteollisuus ei muuttunut naisille turvallisemmaksi. Päinvastoin, laillisten bordellien massiivinen kasvu laukaisi myös seksiperäisen ihmiskaupan rajuun kasvuun. Sama tilanne on Hollannissa. Useat raportit osoittavat että Hollannissa on nähty todella suuri kasvu seksiperäisessä ihmiskaupassa vuoden 2000 jälkeen, jolloin hallitus dekriminalisoi seksiteollisuuden”, Rendic kirjoittaa blogissaan.

 
artikkelibanneri Uusi Tie