Aleksi Valavuori maksaa villien vuosien velkoja

 
Aleksi Valavuori Kultainen TV -palkintogaalassa.

Aleksi Valavuori sanoo uskovansa siihen, minkä kykenee konkreettisesti näkemään. Kuva: AOP / Pasi Murto

Aleksi Valavuori, tunnettu urheilumies, juontaja ja vahva mielipiteiden laukoja ei jäänyt sanattomaksi Ex-Criminals-ohjelmassa. Villiä elämää viettänyt 43-vuotias somekuuluisuus on laittanut korkin kiinni ja maksaa valtiolle verovelkojaan.

– Olen entinen alkoholisti. Moni tyrmää sen termin, että ”kyllä alkoholisti on aina alkoholisti”. Mä koen tuon termin kuitenkin oikeana. Koen, että olen vihdoin muutama vuosi sitten voittanut sen kamppailun.

Ohjelman juontaja Ali Niemelä kysyy heti Valavuoren ”pimeistä vuosista”: – Haitko mitään hengellistä apua tai rukoilitko? Olit ehkä kuullut, että Jumalalta voi saada apua?

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Mun oma suhtautuminen uskontoihin on ollut hyvin maltillinen. Totta kai peruskoulun käyneenä olin tutustunut uskontoihin ja olen käynyt rippikoulun. Mutta en ole koskaan sillä tavalla uskonut voimakkaasti johonkin yksittäiseen jumalaan, vaikka olen toki uskonut, että on jotain yliluonnollista tuolla jossain ja meidän elämä jatkuu jonnekin päin täältä.

– Todisteitahan siitä ei mulla ole. Vesa-Matti Loiri sanoi ennen kuin hän lähti jatkamaan matkaansa, että hän odottaa innolla, miten tämä matka jatkuu, Valavuori kertoo.

Valavuori kertoo ohjelmassa kahden vuoden ehdollisesta tuomiostaan, jonka hän sai ”villien vuosien” maksamattomista veroista ja talousepäselvyyksistä. Niitä velkoja ja kertyneitä korkoja hän lyhentää edelleen ja on virheensä tunnustanut.

Ali kysyy, kannattaako tehdä näitä rikoksia? Vankilassa talousrikolliset kuuntelevat ohjelmaa.

– Missään nimessä rikoksia ei kannata tehdä. Enkä ole omia rikoksia missään vaiheessa selitellyt. Mutta jokainen voi tietysti itse miettiä, missä suhteessa talousrikoksista tulevat tuomiot ovat verrattuna muihin tuomioihin.

Taistelu monopolia vastaan

Valavuori on vuosikausia vastustanut ollut Veikkauksen monopoleja, joita hän pitää jäänteenä historiasta.

– Se on kenties Suomen suurin yksittäinen korruption pesäke. Veikkauksen tuotosta eli pelaajien häviämästä rahasta noin puolet häviää viisi prosenttia pelaajista, jotka ovat vähäosaisia ja peliongelmaisia. Se on käänteinen tulonsiirtojärjestelmä: otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille. Siellä on erilaisia poliittisia kytköksiä ja poliitikot itse pitkälti päättävät siitä, mihin säätiöihin rahaa ohjataan. Siellä on karmeita kupruja ja hyvä veli -järjestelmä on hirvittävä.

Veikkauksen toimitusjohtaja sanoi nyt itse, että monopoli ei ole ollutkaan oikea ratkaisu vaan pitää siirtyä lisenssimarkkinaan. Kerroin sen heille jo viisitoista vuotta sitten, ja Suomi olisi säästänyt miljardeja, jos olisi silloin siirrytty siihen.

Niemelä vaihtaa aihetta ja lukee Raamatusta kohtaa, jossa Jeesus ilmestyy Saulille Damaskon tiellä.

– On erittäin ihmeellistä. Mutta kaikkihan perustuu siihen, että pitää uskoa tuohon tarinaan. Miten se tapahtuu käytännössä. Onko se yksittäinen hetki, Valavuori kysyy.

Late Johanssonin mukaan se on pitkä prosessi. – Mä näen jo sieluni silmillä, että sä tulet toisen kerran meidän vieraaksi vuoden kahden päästä ja kerrot, miten sä tulit uskoon.

Ali Niemelä sanoo, että usein uskoon johtaa ihmisen kriisi.

– Mun on vaikea nähdä tuollaista tilannetta. Olen muutenkin ollut äärimmäisen huono hakemaan itselleni apua ja olen ajatellut, että tässä pitää itse vain nyt klaarata. Tähän mennessä ei ole tarvinnut hakea sitä jeesiä sellaisista asioita, joita en pysty konkreettisesti näkemään.

– Mutta en missään nimessä tyrmää sitä.

Valavuori lupasi kutsua Late Johanssonin vieraaksi omaan Valavuori-liveensä. Mutta saako siellä puhua Jeesuksesta, Ali Niemelä kysyy.

– Hei, mun ohjelmassa saa puhua ihan mistä tahansa!

Aleksi Valavuori Radio Dein Ex-Criminals-ohjelmassa tiistaina 13.9. klo 22. Uusinta sunnuntaina 18.9. klo 16. Kaikki lähetetyt jaksot kuunneltavissa Dei Plussassa.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)