Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Aki Ruotsala uskoo Pori Jazz -kohujen saavan jatkoa: ”Kohta voi korkeintaan varpaalla piirtää hiekkaan salaisen kalamerkin”

 
Aki Ruotsala vieraili haastateltavana Radio Dein aluetoimituksessa Seinäjoella. Kuva: Päivi Saloranta.

Aki Ruotsala vieraili haastateltavana Radio Dein aluetoimituksessa Seinäjoella. Kuva: Päivi Saloranta.

– Jos olet tänä päivänä nou nou -ihminen, sinulta viedään tulevaisuus, sanoo nykyään Kuortaneen elinkeinovastaavana työskentelevä Aki Ruotsala.

Aki Ruotsalan mukaan Suomen olisi syytä olla ”yhteiskunta, jossa voidaan puhua kaikista asioista avoimesti ja jossa jokainen uskaltaa myöskin jakaa omasta persoonastaan toisille”.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajana toimiva ja Kuortaneen elinkeinovastaavana tätä nykyä työskentelevä Ruotsala joutui puolitoista vuotta sitten mediamyrskyyn hänen tultuaan valituksi Pori Jazzin toimitusjohtajaksi.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Kohu alkoi kesäkuussa 2018, kun Satakunnan Kansan Porilainen-liite julkaisi Altti Papinsaaren kolumnin, jossa Papinsaari kirjoitti Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Ruotsalan edistäneen kampanjaa, jonka ”pääviestin mukaan homoseksuaalisuudesta voi parantua.” Satakunnan Kansa julkaisi samana päivänä Ruotsalan haastattelun, jonka mukaan hän ei kyseenalaista homoseksuaalisuudesta eheytymistä. Ruotsala lähetti haastattelun julkaisun jälkeen lehdelle oikaisupyynnön, jonka mukana hänen sanomisensa oli jutussa ymmärretty väärin.

Satakunnan Kansan jutut nostattivat pitkään velloneen kohunsosiaalisessa mediassa, minkä seurauksena Pori Jazz ry purki Ruotsalan nimityksen festivaalin toimitusjohtajaksi perustellen tämän kommenttien olevan festivaalin arvojen vastaisia.

”Pori Jazz -tapaus, johon nimeni monesti liitetään, ei ole ainoa laatuaan.”

Aki Ruotsala avasi tänään tiistaina kohuun liittyviä tuntojaan Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä. Ruotsala kertoi uskonsa unelmiensa toteutumiseen horjuneen mediamyllerryksen jälkeen.

– Kokemus oli sellainen, kun minulta meni työpaikka ja minulta meni julkisuusimago. Juttu pysyi tosi pitkään pinnalla. Vielä kun jouluna tuli asiasta tuli pitkä juttu, tuli sellainen fiilis, että mitä nyt taas.

Ruotsala arvioi, että hän leimaantui julkisuudessa avarakatseisuutta ja kehitystä vastustavaksi ”nou nou -ihmiseksi”. Hänen arvionsa mukaan yhä useampi näkyvällä paikalla toimiva vakaumuksellinen kristitty on vaarassa joutua julkisuudessa kritiikin kohteeksi, erityisesti jos uskaltautuu puolustamaan niin sanottuja perinteisiä perhearvoja.

– Pori Jazz -tapaus, johon nimeni monesti liitetään, ei ole ainoa laatuaan. Niitä on monia muitakin tapauksia valitettavasti. En halua olla pahanilmanlintu, mutta voin sanoa, että niitä varmasti tulee myös tulevaisuudessa.

Ääni tyhjässä kirkossa

Aki Ruotsala sanoo olevansa huolissaan siitä, että kritiikin pelossa vakaumukselliset kristityt eivät tulevaisuudessa enää uskalla jakaa kohtaamilleen ihmisille syvimpiä ajatuksiaan.

– Ei kuvasta ihan tervettä yhteiskuntarakennetta, että meidän pitää hyssytellä ja varoa [kristillisyyttä], niin että kohta voi korkeintaan varpaalla piirtää hiekkaan sen salaisen kalamerkin.

”Tahot, jotka haluavat rajoittaa kristittyjen sananvapautta ja elämäntapaa, ovat saamassa vahvoja poliittisia vastavoimia.”

Ruotsala avasi Radio Dein studiossa henkilökohtaista kokemustaan, jonka hän kertoi kokeneensa istahdettuaan tyhjään kirkkoon keskellä kiihkeintä mediamylläkkää.

– Menin istumaan kirkon penkkiin hyvin arkisissa ajatuksissa ja ahdistuksen fiiliksissä: Mitähän tästä tulee. En ole hengellinen kokijaihminen, mutta siinä tuli sellainen juttu, että aivan kuin joku olisi laskenut kätensä minun päälleni ja sanonut: ”Hei Aki, ei tässä ole kyse sinusta – tässä on kyse minusta.”

­– Se on jättänyt vahvan hengellisen muistijäljen kaikkiin sen jälkeen tapahtuneisiin vaikeisiin juttuihin. Mitä vaikeuksia eteen tuleekin, niin ei tässä loppu viimeksi ole kysymys meistä vaan tässä on kyse Jeesuksesta.

Li Andersson ja Aki Ruotsala mittelivät kirkon ja valtion kytköksestä Radio Dein Viikon debatissa toukokuussa 2015. Kuva: Kai Kortelainen
Li Andersson ja Aki Ruotsala mittelivät kirkon ja valtion kytköksestä Radio Dein Viikon debatissa keväällä 2015.

Kd-nuorten puheenjohtajana vuosina 2011–2012 toiminut Ruotsala puhuu samaan hengenvetoon hengellisestä herätyksestä ja yhteiskunnallisesta ilmapiiristä käytävästä taistelusta.

– Uskon sellaiseen yhteiskuntaan, joka on muuttunut herätyksen kautta Paavo Ruotsalaisesta lähtien, sydämestä sydämeen yhteiskuntaan. Keskusteluilmapiiri ja poliittiset rakenteet ovat muuttuneet mukana. Tahot, jotka haluavat rajoittaa kristittyjen sananvapautta ja elämäntapaa, ovat saamassa vahvoja poliittisia vastavoimia.

­– En viittaa mihinkään puolueeseen vaan yhteiskunnalliseen pohjavireeseen. Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että ihmiset eivät suostu heille varattuun pieneen lokeroon nurkassa vaan puhuvat asioista ääneen ja rehellisesti.

Kd-nuorten nykyinen puheenjohtaja Annika Lyytikäinen ja Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula kohtaavat keskiviikkona 22.1. klo 9 Radio Dein Viikon debatissa.

Kuuntele, kuinka Aki Ruotsala arvioi Pori Jazz -kohua nyt [Radio Dei 21.1.2020]:

Aki Ruotsalan haastattelu kokonaisuudessaan [Radio Dei].

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)