Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Ajat muuttuvat, niin mekin – Halpa-Halli taipui sunnuntaiaukioloon

 

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä perheyhtiö on ollut tunnettu siitä, että sen Halpa-Halli-myymälät ovat pysyneet kiinni sunnuntaisin. Nyt tilanne muuttuu. Halpa-Hallit palvelevat asiakkaita 18. marraskuuta alkaen myös sunnuntaisin.

Laajennetusta aukiolosta päättäneen yhtiön hallituksen mukaan päätös perustuu asiakaskäyttäytymisen muutokseen, joka on tarkoittanut erityisesti sunnuntaikaupan voimakasta kasvua.

– Halpa-Hallin tehtävänä on tarjota ihmisille mahdollisuus hyvään arkeen, ja tänä päivänä ihmiset haluavat palvelua sunnuntaisinkin. Tätä viestiä olemme saaneet asiakkailtamme runsaasti, sanoo Kokkolan Halpa-Halli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Halpa-Hallissa ymmärretään hänen mukaansa lapsiperheiden kiireinen elämä, jossa viikot täyttyvät työstä, koulunkäynnistä ja harrastuksista. Sen takia ostoksilla käynti ajoittuu entistä enemmän viikonloppuihin.

– Olemme seuranneet kehitystä tarkasti. Tähän saakka lapsiperheet ja muut asiakkaamme ovat joutuneet käymään sunnuntaisin ostoksilla toisissa kaupoissa, mutta nyt tehdyn päätöksen ansiosta Halpa-Hallin myymälät palvelevat viikon jokaisena päivänä. Astumme aukioloajoissa samalle viivalle kaupan muiden toimijoiden kanssa, Ylinen sanoo.

Päätös sunnuntaikaupasta on historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin Halpa-Hallit eivät ole olleet avoinna sunnuntaisin. Kun sunnuntaiaukioloja ryhdyttiin Suomessa vähitellen avaamaan, Halpa-Halli teki linjauksen pitää kaupat sunnuntaisin suljettuina. Päätöksen taustalla on ajatus lepopäivän pyhittämisestä.

Toimitusjohtaja Janne Ylinen toteaa päätöksen olleen rohkea ja oikea.

– Periaatteena oli, että Halpa-Hallissa työskennellään kuutena päivänä ja levätään seitsemäntenä. Saimme paljon julkisuutta kauppana, joka kulkee toimialalla vastavirtaan.

Ylisen mukaan yhtiö ei kuitenkaan halunnut jäädä periaatteensa vangiksi, vaan kaupan aukiolojen vapauduttua kokonaan vuonna 2016 Halpa-Hallikin ryhtyi pitämään liikkeitään avoinna arkipyhisin.

– Kun samaan aikaan kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut tuntuvasti 2000-luvun alkupuoleenkin verrattuna, aukioloaikojen laajentaminen sunnuntaille oli kehitykselle luonteva jatko, Janne Ylinen toteaa.

Halpa-Halli-ketjun on perustanut Janne Ylisen isä Esko Ylinen. Alusta saakka yhtiön periaatteena on ollut sunnuntailevon lisäksi se, ettei kaupoissa myydä tupakkaa ja alkoholia. Tästä periaatteesta pidetään yhtiön mukaan kiinni jatkossakin.