Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Ahtisaari: Mandela oli eniten elämääni vaikuttanut henkilö

 

Suomen entinen ja nykyinen valtionjohto on muistanut viikonloppuna lämpimästi edesmennyttä Nelson Mandelaa. Presidentti Sauli Niinistön surunvalittelukirjeessä Mandelaa kuvattiin yhdeksi kaikkien aikojen merkittävimmistä johtajista.

Presidentti Niinistön mukaan suomalaiset ja koko maailma tulevat muistamaan Mandelan panoksen rauhan, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

Pääministeri Jyrki Katainen kuvasi Mandelaa moraaliseksi esikuvaksi, jonka vaikutus ulottuu koko maailmaan. – Nelson Mandelan henkinen perintö on korvaamaton, Katainen arvioi tiedotteessaan.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Mandela oli hänen elämäänsä eniten vaikuttanut henkilö.

– Kun tapasin presidentti Mandelan ensimmäisen kerran, hän teki minuun syvän vaikutuksen. Hän oli ollut vankilassa 27 vuotta, mutta ei halunnut vapauttamisensa jälkeen tuhlata elämäänsä katkeruuteen vangitsijoitaan kohtaan, olisipa se ollut miten oikeutettua tahansa, Ahtisaari kirjoitti tiedotteessaan.

Ahtisaaren mukaan Mandela käytti vaikutusvaltaansa rakentaakseen uuden Etelä-Afrikan kaikille sen kansalaisille ja näytti esimerkkiä vastuullisesta johtajuudesta.

Oman osanottonsa välitti myös arkkipiispa Kari Mäkinen.

– Me emme muista tänään ainoastaan vapaustaistelijaa, poliittista vankia, Nobelin rauhanpalkinnon saajaa, presidenttiä ja kansansa johtajaa, vaan ihmistä, joka omisti oman elämänsä ihmisarvon puolustamiselle laskematta sen hintaa omalla kohdallaan ja sortumatta kostoon vapauden lopulta koitettua, Mäkinen totesi.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)