Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Afganistanin kristityt ovat kauhuissaan – SAT-7 Pars jatkaa työtään kristittyjen tukemiseksi

 
Mikael Tunér puhuu Medialähetyspäivillä Lakeuden Ristissä.

− Kristityt afgaanit pyytävät, ettemme unohtaisi heitä, kertoi Mikael Tunér Medialähetyspäivillä Seinäjoella. Hänellä on paljon kontakteja Afganistaniin, sillä hän on asunut maassa ja nyt työskentelee persiankielisellä tv-kanavalla. Kuva: Anne Tunér.

− Ihmiset täällä ovat kauhuissaan, kaikki pelkäävät. Olen vasta 16-vuotias, enkä pysty käsittelemään sitä mitä ympärilläni tapahtuu. Huudan vain lakkaamatta Jumalan puoleen.

Tämä on yksi Afganistanista viime aikoina tullut viesti. Sen lähettäjä on kristitty tyttö, ja vastaanottajana persiankielinen SAT-7 Pars -satelliittitelevisiokanava. Medialähetyspäivillä Seinäjoella kuultiin lauantaina Afganistanin kristittyjen tilanteesta ja satelliittitelevisiotyöstä.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tv-ohjaaja ja -tuottaja Mikael Tunér työskentelee SAT-7 Pars -kanavalla enimmäkseen Suomesta käsin. Hän asui lapsena kymmenen vuotta Afganistanissa, hänellä on edelleen monia ystäviä siellä ja hän osaa maassa puhuttavaa darin kieltä. Mikael Tunér kertoi saavansa viestejä afgaaniystäviltään päivittäin:

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

− Monet lapsuuden kaverit ovat lähettäneet viestiä ja kysyneet: ”Kuinka pääsen täältä pois? Pelkään, että kuolen.”

Hän luki ääneen toisenkin tv-katsojalta tulleen yhteydenoton:

− Olen ollut uskossa nyt vuoden. Kabulin tilanne on kauhea. Sekä tyttäreni että oma elämäni on vaarassa. Tyttäreni on vasta kahdeksan, eikä hänellä ole ketään muuta kuin minut. Oli vaikeaa löytää puhelin, jotta voisin ottaa teihin yhteyttä.

”Olettehan äänitorvemme”

Mikael Tunér kertoo halunneensa näyttää kuvan lapsuudenystävästään, mutta turvallisuuden vuoksi ei voinut sitä tehdä. Lapsuudenystävä on nainen, mikä on yksi syy pelätä hänen henkensä puolesta. Toinen syy on, että ystävällä on tyttö. Talibanit voivat hakea sotasaaliina jopa 12-vuotiaita tyttöjä lapsimorsiamiksi.

Kolmas syy on, että ystävä kuuluu vainottuun hazaravähemmistöön. Toisin kuin talibanit, hazarat ovat shiiamuslimeita eli vääräuskoisia, ja mongolitaustansa vuoksi he myös erottuvat ulkonäkönsä puolesta. Neljäs syy pelätä ystävän hengen puolesta on se, että hän on kristitty.

Kristittyjen vainoja seuraavan Open Doors -järjestön mukaan Afganistan on Pohjois-Korean ohella maailman vaarallisin maa kristitylle. Eräs SAT-7 Parsin mieskatsoja kirjoitti äskettäin ja pyysi:

− Kristityt ovat todellisessa vaarassa. Surullista kyllä, viimeisten parin kolmen päivän aikana perheeni ja omaa henkeäni on uhattu. Tässä hätätilanteessa minulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin paeta maasta. Olettehan äänitorvemme: auttakaa meitä saamaan tarinamme kuulluksi niin, että voimme paeta täältä niin pian kuin suinkin.

Rukousta myös talibanien puolesta

SAT-7 Pars -kanava lähettää persiankielisiä ohjelmia ympäri vuorokauden. Valtaosa ohjelmista on farsinkielisiä, ja farsia puhutaan erityisesti Iranissa. Lisäksi ohjelmia on viikoittain darin ja tadžikin kielillä. Daria puhutaan erityisesti Afganistanissa ja tadžikkia Tadžikistanissa. Kielet ovat niin läheisiä, että niiden puhujat ymmärtävät toisiaan.

Mikael Tunér kertoo, että tällä hetkellä SAT-7 Parsin henkilökunta koettaa tehdä kaikkensa, että saisi välitettyä toivoa Afganistanin kristityille. Viime viikkoina kanava on panostanut suoriin lähetyksiin afgaaneille, jotka istuvat kotona peloissaan. Pyrkimyksenä on myös saada uusia darinkielisiä ohjelmia nauhoitettua niin pian kuin mahdollista.

− Me kerromme maailmalle, mitä Afganistanissa tapahtuu. Kristityt afgaanit pyytävät, ettemme unohtaisi heitä. Jokaisessa heiltä tulleessa viestissä pyydetään, että rukoile meidän puolestamme. Tämä on vahva suositus meille kaikille, että joka päivä muistetaan heitä meidän rukouksissamme, Mikael Tunér pyysi ja lisäsi:

− Rukoillaan myös talibanien puolesta, että he voisivat löytää totuuden ja ymmärtää, että on olemassa rakastava Jumala.

Paikalliset tekevät ohjelmia paikallisille

Tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan viettäneellä SAT-7:llä on yhteensä neljä arabian-, persian- ja turkinkielistä kanavaa. SAT-7:n toiminnassa on erityistä, että paikalliset ihmiset tekevät ohjelmia paikallisille ihmisille:

− Lähi-idän ihmiset puhuvat Lähi-idän ihmisille. Kristityt puhuvat kristityille tietäen, että myös monet muslimit katsovat ohjelmaa, kertoi Sansan Senior Advisor Timo Reuhkala, joka on ollut toistakymmentä vuotta erilaisissa SAT-7:n vastuutehtävissä.

Medialähetyspäivien SAT-7-tilaisuudessa oli internetyhteyden välityksellä mukana myös iranilaissyntyien Nazanin Ashari, joka työskentelee SAT-7 Pars -kanavan ohjelmapäällikkönä Kyproksella. Hän muistutti, että kristityistä katsojista suuri osa ei pääse kirkkoon eikä kaikilla ole edes Raamattua.

− Monilla kristityillä ei ole yhtään kristittyä ystävää eikä seurakuntaa, raamattupiiriä tai mitään. Monet ovat täysin yksin. SAT-7 Parsin tavoitteena on auttaa näitä eristyksissä olevia kristittyjä.

Medialähetyspäivät on Sansan ja Seinäjoen seurakunnan yhteinen tapahtuma. Pandemian vuoksi paikalla Seinäjoen Lakeuden Ristissä oli lauantaina vain rajoitettu määrä yleisöä. Suurin osa osallistujista oli mukana suoran nettilähetyksen välityksellä sekä Radio Dein taajuuksilla. Tilaisuudet ovat jälkikäteen katsottavissa YouTubessa.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa