Elämäntaito: Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

K-Mikko Vaismaalle usko tuo toivon

 

Kuva: Tiia Santavirta

Tunnettu stand up -koomikko Mikko Vaismaalle usko on tärkeä osa elämää. Usko tuo toivoa ja mielekkyyttä elämään.

Mikko Vaismaa on stand up -koomikko, jonka persoona ja huumorintaju ovat tehneet hänet tunnetuksi ympäri Suomen. Stand up -komiikan alalle päätyminen ei kuitenkaan ollut Mikon mukaan pelkkää sattumaa. Hän on pienestä pitäen nauttinut esiintymisestä ja komiikka on ollut lähellä hänen sydäntään.

– Olen aina nauttinut sekä komiikan katsomisesta että tekemisestä, Mikko kertoo.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Huumori on ollut mukana vahvasti hänen lapsuudenkodissaan sekä kasvuvaiheissaan. Stand up -koomikoksi Mikko päätyi kuitenkin vasta 35-vuotiaana. Ennen koomikoksi ryhtymistä Mikko pelasi lentopalloa SM-tasolla. Urheilu vei silloin hyvin paljon aikaa hänen elämässään. Lentopallon loputtua hänelle jäi sitten aikaa keskittyä muihin asioihin. Hän osallistui tarinateatteriin, jossa hänen ystävänsä sanoi, että hänen tapansa puhua ja tehdä asioita olivat samanlaiset kuin stand up -komiikassa. Nuo sanat jäivät Mikon mieleen kaikumaan.

Yksi mies ja mikrofoni

– Vaikka taiteenlaji tuntuu kapealta, kun siinä on vain yksi mies tai nainen ja mikrofoni, niin tavat joilla tehdä sitä, ovat hyvin moninaiset, Mikko kuvailee.

Lavalla ollaan omana itsenään, mutta on silti mahdollista puhua lähes mistä tahansa aiheesta ja kenen tahansa näkökulmasta. Ainoa ehto on, että puheet ovat hauskoja. On mahdollista käsitellä muun muassa ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä sekä oman elämänsä tarinoita.

– Komiikka on ensisijaisesti viihdettä ja on tärkeintä, että yleisö nauraa. On turha ottaa kantaa tai puhua asioista, jos yleisö ei naura.

Lavalla Mikko pyrkii olemaan mahdollisimman lähellä sitä, minkälainen hän on normaalistikin. Lavalle ei toisaalta saa aina tuoda juuri sen hetkisiä tuntemuksia, vaan esitykset on hoidettava ammattimaisesti.

Usko tuo toivon K-Mikolle

– Näkymät ovat usein elämässä melko toivottomat. Kuolema ja kärsimys ovat varmempia ihmiselle kuin syntyminen. Omassa elämässä joudutaan kohtaamaan luopumisia ja surua. Lopuksi elämässä on kohdattava vielä oma kuolemansakin.

Ilman uskoa olisi Mikon mukaan hyvin toivottomat näkymät, eikä olisi mitään syytä elää.

– Usko tuo toivon, jonka ansiosta on mieltä elää. Ilman sitä toivoa ei olisi elämää. Omassa elämän pohjavireessä usko merkitsee minulle kaikkea, hän sanoo.

Mikko on kasvanut uskovassa perheessä, mutta omat pohdintansa hän kävi läpi ollessaan 12-vuotias.

– Oma ajatteluni oli silloin kehittynyt niin pitkälle, että en voinut enää vain tehdä niin kuin vanhemmat olivat päättäneet vaan minun piti käydä asiat itsenäisesti läpi.

Uskovaista stand upia?

Mikon näkökulmasta on vaikea sanoa, kuinka usko näkyy hänen työssään.

– Toivon, että uskoni näkyy siinä, kun teen työtäni oman persoonani kautta. Olen lavalla omana itsenäni ja luulen, että uskoni heijastuu tavalla tai toisella siitä, mitä teen.

Konkreettinen seikka, josta Mikon usko näkyy, on esimerkiksi kiroilemattomuus. Hengellisiä teemoja Mikko kertoo käsittelevänsä lähinnä esiintyessään hengellisissä tilaisuuksissa.

– En ole vielä toistaiseksi löytänyt luontevaa tapaa käsitellä hengellisiä teemoja esiintymisissä, joiden yleisö ei odota kuulevansa niistä. Näkökulma, josta teemoja käsittelisin, täytyisi olla hyvä ja oivaltava. Vaarana siinä on se, että yleisö astuu taaksepäin. Jos yleisön menettää, eivätkä he naura, on asioista turha enää puhua.

Lue koko juttu Nuotasta 2/2016!

Teksti: Joonas Immonen

Kuva: Tiia Santavirta