Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Samuel Salmelle ehtoollista Vatikaanissa jo toista kertaa

 

Katoliset papit jakoivat ehtoollista myös luterilaisille vierailleen viime perjantaina Vatikaanissa.

Piispa Samuel Salmen johtama luterilainen seurue sai olla osallisena erikoislaatuisessa hetkessä Rooman Pietarinkirkossa viime perjantaina, kun katoliset papit avasivat ehtoollispöydän myös luterilaisille vierailleen. Ekumeenisena eleenä ehtoollispöydän avaaminen poikkeustapauksessakin toisen kirkon jäsenelle on harvinaista.

Samuel Salmi toteaakin Kotimaa24:lle antamassaan haastattelussa, että kyseisessä ehtoollisessa tapahtui erittäin merkittäviä avauksia. ”Tämä merkitsee myös sitä, että olemme kirkkoina ekumeenisesti liikkeellä”, Salmi kiteyttää.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Vaikka ehtoollisyhteyttä katolisen ja luterilaisen kirkon välillä ei edelleenkään virallisesti ole, jätti paavi jo viime syksynä kysymyksen luterilaisten osallistumisesta katoliselle ehtoolliselle omantunnon ratkaistavaksi. Myös Suomen piispainkokous pohti ehtoollisyhteyden avaamista viime elokuussa. Taustalla oli Porvoon hiippakunnan tuomiokapitulin tammikuussa 2015 tekemä aloite, että piispainkokous käsittelisi kysymyksen vieraanvaraisuudesta ehtoollispöydässä. Aloitteen takana on toivomus, että evankelisluterilainen kirkko voisi seurata esimerkiksi anglikaanisen kirkkoperheen käytäntöä, että kaikki kastetut, joilla omassa kirkkokunnassaan on lupa osallistua ehtoollisviettoon, olisivat tervetulleet myös osallistumaan ehtoolliseen Suomen ev.-lut. kirkossa.

Piispainkokouksen muistion mukaan uuden admissiokäytännön myötä korostuisi nykyistä paremmin evankelis-luterilaisen kirkon yhteys Kristuksen maailmanlaajuiseen kirkkoon. Samalla kirkko antaisi entistä vahvemman todistuksen ehtoollisen keskeisestä roolista kristittyjen elämässä ja todistaisi kristittyjen yhteenkuuluvuudesta.

Samoilla linjoilla on myös Samuel Salmi. Hänen mukaansa perjantaina jaetun ehtoollisen taustalla näkyy Vatikaanin uutta ekumeenista asennoitumista. ”Paavi ei ollut tässä messussa, mutta hänen tahtotilansa on olla rakkauden ja yhteyden asialla”, Salmi toteaa Kotimaa24:n haastattelussa.

Salmelle itselleen perjantainen ehtoolliskokemus katolisessa kirkossa ei kuitenkaan ollut ensimmäinen. Salmi oli jo vuonna 1993 yksityishenkilönä Roomaan matkustaessaan tilanteessa, jossa hän tapasi henkilökohtaisesti Paavi Johannes Paavali II:n, ja osallistui tämän jakamaan ehtoolliseen.

 

 

Aiheet