Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

10-vuotisjuhlakiertueella oleva Ida Elina rohkaisee elämään isoin kirjaimin – Unelmat voivat toteutua

 
nuorehko-tummahiuksinen-nainen-juhla-asussa-toinen-käsi-ylhäällä-taustalla-kirkon-holvi-ja-holvikaari-ikkuna

Ida Elina konsertoi Pyhtään kirkossa 17.8. Kuva: Ville Huuri

Popkanteletar Ida Elina on tehnyt kanteletta tunnetuksi sekä Suomessa, että maailmalla jo kymmenen vuotta. Sen kunniaksi laulaja-lauluntekijä on julkaissut uuden albumin Capital Letters ja tekee 10-vuotisjuhlakiertueen.

Ida Elinan konserttikiertue kuullaan 14 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Elokuun puolivälissä alkaneen kiertueen seuraava konsertti järjestetään Oulujoenkirkossa sunnuntaina 11.9. Yhteisvastuun hyväksi.

Kiertueen kolme konserttia pitänyt artisti kertoo olevansa hyvällä mielellä ja iloitsevansa mahdollisuudesta konsertoida liveyleisölle.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

– Yleisö on ollut loistavaa kaikilla tähänastisilla keikoilla ja on tuntunut, että kaipausta livemusiikin ääreen on ollut puolin ja toisin, Ida Elina pohtii.

– Täytyy kyllä myöntää, että en ole vähään aikaan jännittänyt niin paljon keikkoja kuin tämän rundin alussa.

Ida Elinan kymmeneen vuoteen taitelijana on mahtunut niin menestystä kuin ankaraa puurtamista, suuria onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia.

– Se, mitä näistä vuosista on erityisesti jäänyt elämään, on elämänrohkeus ja se toivo, jonka vain Kristus voi antaa. Rohkeushan ei ole pelon puuttumista, vaan sitä, että siitä huolimatta uskaltaa elää. Rohkeuden perusta on hyvän Isämme kehotuksessa olla rohkea, sillä Hän itse on meidän kanssamme.

”Tämä on meidän tarinamme”

Ida Elina kertoo työstäneensä uutta musiikkia juuri ennen kuin koronapandemia iski Suomeen maaliskuussa 2020.

– Olin kirjoittanut, kuinka tämä on se elämä, jota me kirjoitamme isoin kirjaimin ja rohkeasti, mutta kun pandemia pysäytti koko tapahtuma-alan, tuntui, että kaikki se työ, mitä oli vuosien aikana musiikin saralla tehty, valui kuin tyhjiin.

Rohkeushan ei ole pelon puuttumista, vaan sitä, että siitä huolimatta uskaltaa elää.

– Korona-aika toi arvottomuuden tunteen, horjutti kutsumustani maanjäristyksen tavoin ja sai minut pohtimaan, miksi ihmeessä olin joskus niin typerästi valinnut musiikin ammatikseni, sekä ennen kaikkea hämmästelemään, miten olin voinut kirjoittaa uudeksi musiikiksi jotain noin hölmöä.

Loppukesällä 2021 hän löysi uudestaan parjaamansa kappaleen, luki tekstin, soitti laulun läpi ja jotain syttyi jälleen hänen sisimmässään.

– Vuoden 2022 vaihtuessa julkaisin uutta musiikkia, jossa sanottiin, että vaikka ne ankarat tuulet, epäilyksen pilvet ja armottomat rummut voivatkin saapua, silti rohkenemme elää tämän elämän isoin kirjaimin, sillä tämä on meidän tarinamme.

Unelmat käyvät toteen

Keväällä Ida Elinalta (oikealta nimeltään Päivi Ida Elina Kujanen) ilmestyi kirja Ida Elina: Popkanteletar (Readme.fi). Se on kertomus kanteleen uudesta noususta 2000-luvulla. Kirjan keskiössä on modernin kanteleen soittajan tarina ja se, miten syntyi ilmiö Ida Elina. Kirja sukeltaa epätoivon ja pettymyksen vuosiin, oman itsensä etsimiseen, hauraaseen unelmaan, elämää muuttaneeseen vaihto-oppilasvuoteen Japanissa ja kertoo, kuinka Pohjois-Pohjanmaan pikkukaupungin kasvatti nousi lopulta ympäri maailmaa kiertäväksi taiteilijaksi.

– Urani alussa unelmoin, että voisin tehdä musiikkia sekä Suomessa että kiertää myös ulkomaita kanteleeni kanssa. Unelma tuntui lähes täysin saavuttamattomalta ja harva siihen uskoi, en aina itsekään.

– Mutta näiden vuosien aikana olen ihmeekseni nähnyt unelmani käyvän hiljalleen toteen.

Ida Elinan unelma konserttikiertueesta Suomessa toteutuu parhaillaan. Myös ulkomailla hän on päässyt konsertoimaan.  Vuosiin on mahtunut esiintymisiä muun muassa Pekingissä, Shanghaissa ja Hong Kongissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi, Beijing Arts 2020 Festivaaleilla, Shanghai International Indie Music Season 2020- ja Music by Design Shanghai -tapahtumissa. Lisäksi laulaja on tehnyt konserttikiertueet Yhdysvalloissa, Saksassa ja Japanissa, sekä konsertoinut ahkerasti Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomalaiselle yleisölle Ida Elina on tullut tutuksi lukuisten tv-esiintymisensä lisäksi erityisesti Linnan Jatkoilta ja Linnan Juhlista. Ensi vuonna hänellä on konserttikiertue Aasiassa.

Ida Elina on saanut työstään tunnustuksina Evento Awards Vuoden Esiintyjä -palkinnon, Vuoden Kantele -tunnustuksen, radioiden Vuoden Joululevy -palkinnon, sekä lisäksi hän on voittanut 1. kansainvälisten kantelekilpailujen ammattilaissarjan. Tuoreimpana tunnustuksena Ida Elina on TOYP Suomi Vuoden Nuori Menestyjä 2021 -yleisöäänestyksen voittaja.

Vaikka Ida Elina on menestynyt taitelijana, hän pitää tärkeimpinä saavutuksinaan perhettään: kahta pientä tytärtään ja puolisoaan.

Kuva: Ville Huuri