Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Kristillistä talouspolitiikkaa” ei ole

 

Arttu Mäkipään mielestä raha on hyvä renki

Euroopan parlamentissa työskentelevää Arttu Mäkipäätä on pitkään kiinnostanut uskon ja talouden suhde sekä talousjärjestelmien taustalla olevat maailmankatsomukselliset tekijät. Mäkipään mukaan Raamatusta voi löytää suhteellisia periaatteita, joiden tulisi ohjata toimintaamme talouselämässä, mutta mihinkään erityiseen ”kristilliseen talouspolitiikkaan” hän ei usko.

Arttu Mäkipää on työskennellyt Euroopan parlamentissa seitsemän vuotta talouspoliittisena neuvonantajana. Mäkipään mukaan Raamattu ei sisällä mitään erityistä kristillistä talouspolitiikka eikä tarkkoja ohjeita siitä, millaisia ratkaisuja kussakin tilanteessa tulisi tehdä. Raamatusta voi kuitenkin hakea suhteellisia periaatteita, jotka ohjaavat myös toimintaa talouselämässä. Tällaisia periaatteita ovat muun muassa pitkäjänteisyys ja epäitsekkyys.

– Nykyaikainen talousjärjestelmä perustuu oman hyödyn hakemiseen. Ja vaikka se hyöty tulisi minulle vasta elämäni lopussa tai vasta lapsilleni, se on silti itsekästä. Kristitty on kutsuttu viljelemään ja varjelemaan pitkäjänteisesti huolimatta siitä, elääkö hän enää, kun hyödyt tulevat esiin.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Tätä periaatetta ei voi laittaa säännöksi niin, että sen perusteella voisi tietää joka tilanteessa, miten tulee toimia. Kristityn tulee katsoa, mikä toiminta maksimoi tämän käskyn parhaiten. Se vaatii viisautta, inspiraatiota ja rukousta.

Myös totuudellisuus ja rehellisyys ovat tärkeitä Raamatusta nousevia arvoja. Esimerkiksi Kolmannessa Mooseksen kirjassa kehotetaan mittaamaan valuuttana käytetty hopea oikein.

– Kirjanpidossa, muussa laskentatoimessa ja investointien suunnittelussa voi helposti toimia valheellisesti. Rahoitusmarkkinoilla asioille pitää antaa jonkinlainen arvo, ja siinä on kiusaus valehdella tai tehdä pieniä korjauksia, jotka eivät ole välttämättä totuudenmukaisia, Mäkipää sanoo.

Selviääkö Eurooppa kriisistä?

Euroopan taloustilanne on ollut jo useamman vuoden sekava ja pahimpien skenaarioiden mukaan koko Euroopan talousjärjestelmä on vaarassa romahtaa. Mitä mieltä Arttu Mäkipää on kriisin etenemisestä?

– Emme ole Euroopan ja euron ongelmissa välttämättä vielä millään kuivalla maalla, mutta olen vakuuttunut siitä, että Euroopan unioni selviää tästä kriisistä. On liian paljon tahoja, jotka eivät hyväksy paketin kaatumista. Siksi se ei kaadu tällä haavaa, Mäkipää näkee.

– Ehkä tämä kriisi, pahentuvakin sellainen, on hyvä opetus meille kaikille. Ehkä se opettaa meitä luottamaan Jumalan huolenpitoon mammonan sijaan, Arttu Mäkipää toteaa.

Lue lisää huomenna ilmestyvästä Uudesta Tiestä (34/2013).

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie