Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Jo Kalevin äänen kuuleminen sai sydämen herkistymään”

 

Kalevi Lehtiselle oli leimallista stand up –tyyppinen huumori

Ystävät ja työtoverit muistelevat sunnuntaina kuollutta Kalevi Lehtistä, jonka viimeisten vuosien erityistehtäväksi muodostui nuorten rohkaiseminen.

Evankelista, rovasti Kalevi Lehtinen kuoli Saksassa viime viikon sunnuntaina 75-vuotiaana.  – Lue uutinen tästä –

Kalevi Lehtisen hengellinen kotiyhteisö Suomessa oli Kansan Raamattuseura. Armoitus ylitti kuitenkin luontevasti kirkkojen ja liikkeiden väliset rajat.
Viimeiseksi suureksi yleisötilaisuudeksi jäi Kansanlähetyspäivät Seinäjoella heinäkuun alussa. Hänen piti puhua helluntaiseurakuntien Iso Soitto -tapahtumassa Keuruulla tulevana viikonloppuna.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kalevi Lehtistä jäävät kaipaamaan vaimo Leena Lehtinen sekä kolme lasta.

Lehtisen merkitys mittaamaton

Pastori Antero Laukkanen vietti Kalevi Lehtisen kanssa viimeistä kertaa iltaa pari viikkoa sitten.
– Söimme kreikkalaista ruokaa, jota hän rakasti. Meillä oli yhteinen unelma: miljoona suomalaista Jeesukselle. Nyt hän on poissa, mutta unelma elää, Laukkanen sanoo.

Evankelista Riku Rinne kokee Kalevin jättäneen viestikapulan, jonka täytyy jatkaa matkaansa.

– Kalevin merkitys Suomelle on vuosikymmenien ajalta mittaamattoman suuri. Nyt on aika toimia Kalevin viitoittamalla tiellä ja elää todeksi kaikki hänen opetuksensa, Rinne haastaa.

Evankelista Esko Jantunen työskenteli Lehtisen Venäjän Missiossa vuosina 1989-1994.
– Hän kantoi salattua karismaa. Kun hän kutsui, ihmiset tulivat, sadoittain. Hän oli aina ahkera ja kipuili saarnansa kanssa tunteja. Kalevi oli suuri Herran palvelija ja nöyrä, helposti lähestyttävä ihminen, Jantunen muistelee.

Koordinaattori Mika Jantunen isännöi Lehtistä missiotapahtumissa Suomessa.
– Hän oli uskomattoman suosittu, ihmisille rakas ja selkeästi aikamme Jumalan kenraali. Minua kosketti tapa, jolla hän pysähtyi ja kuunteli. Kalevin ja Leenan sanat vaikuttivat sydämeeni ja ovat merkittävä syy siihen, miksi itse haluan ponnistella eteenpäin evankeliumin leviämisen eteen, Jantunen sanoo.

Edellä muita

Gospelmuusikko, yrittäjä Jarmo Pouttu kohtasi Kalevi Lehtisen usein nuortentilaisuuksissa.
– Kalevi oli saanut Herralta lahjan evankeliumin yksinkertaistamiseen ja tätä lahjaa hän myös uskollisesti käytti. Jo pelkkä ääni radiossa sai kuulon herkistymään, sydämestä puhumattakaan, Pouttu muistelee.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kiittelee Lehtisen roolia nuorten mentorina.
– Jumala oli antanut Kaleville ihmeellisen lahjan: hänellä oli aivan erityinen ja ilmiömäinen kyky löytää tuoreita ja uusiakin lähestymistapoja käytännön työhön. Tämä oli aivan erikoista koska me puhuimme aina nimenomaan nuorisotyön kysymistä.
– Nuorisotyön kentällä yleensä putoaa aika nopeasti jos ei itse elä siinä maailmassa, mutta Kalevi oli aina kartalla tuoden tuoreita näkökulmia ongelmatilanteisiin, Heinonen arvioi.

Mediajärjestö IRR-TV:n toiminnanjohtajan Hannu Haukan viimeinen kohtaaminen Kalevi Lehtisen kanssa liittyi Lehtisen suureen rakkauteen, missiotapahtumiin.
– Kalevi oli väkevä Jumalan ase evankeliumin asialla. Neuvottelimme muutama viikko sitten ensi kesän Tallinnan kaupunkimissiosta, Haukka suree.

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Seppo S. Kosonen muistelee kohtaamisia Kalevi Lehtisen kanssa urheilun parissa.
– Hän oli maratoneilla minua aina useita kymmeniä minuutteja parempi. Luulen, että tällainen etumatka hänellä oli myös julistajana meihin muihin verrattuna. Nyt on maratoonari päässyt kotiin.

Lue Kirsi rostamon kolumni aiheesta.

Kommentoi ja kerro muistosi Kalevi Lehtisestä!