Velka veljenpoika maksettaessa

 

Kristus on maksanut ihmiskunnan syntivelan, siinä joulun ilosanoman syvin sisältö. Muuten velkataakka on Euroopassa noussut kestämättömiin mittasuhteisiin. Nykyisestä talouskriisistä syytetään milloin markkinataloutta tai sijoittajia, mutta viimekädessä kyse on kansantalouksien, ja osin myös yksityisten kansalaisten, ylivelkaantumisesta. Vanha talonpoikaisviisaus, ”ei voi syödä enempää kuin tienaa”, on unohdettu. Samoin kuningas Salomon talouspolitiikasta olisi voitu oppia jotakin:

”Älä tee niiden tavoin, jotka lyövät kättä ja menevät veloista takuuseen.” San. 22:26

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Suurimmat syylliset tilanteeseen löytyvät poliitikoista, jotka ovat vuosikausia paisuttaneet valtioidensa menoja velaksi. Lyhytjännitteinen äänestäjien suosion kalastelu on käymässä yhteiskunnille kalliiksi. Tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan nykyiset kulutusjuhlat korkoineen. On aina miellyttävämpää esitellä äänestäjille uusia valtion rahoittamia hankkeita kuin muistuttaa tasapainoisesta talouskurista.

Olisipa meillä Paavali nyt valtiovarainministeriön ekonomistina: ”Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte.” Room. 13:8

Euroopan ylivelkaantuneita talouksia tuetaan nyt paniikinomaisesti, ja näin ilmeisesti yritetään ottaa ”niskalenkkiä markkinoista”. Se ei tule onnistumaan ennen kuin kansalaisten keskuudessa onnistutaan palauttamaan luottamus siihen, että kaikki osapuolet toimivat rehdisti ja sovittujen yhteisten pelisääntöjen mukaan. Samoin on meidän yrityksemme kanssa ottaa niskalenkkiä omasta syntisestä luonnostamme. Olemme vääjäämättömästi tuomittuja epäonnistumaan. Vain Jumala voi meitä auttaa.