Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Syyttäjälaitoksen kummallinen virhe

 

Kohu kansanedustaja Päivi Räsäsen ympärillä jatkuu. Valtakunnansyyttäjä nosti eilen syytteen Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi syytteen asiakokonaisuuksista liittyy Yle Puhe -radiokanavan ohjelmaan, jossa Räsänen on toimittaja Ruben Stillerin vieraana yhdessä pastori Kai Sadinmaan kanssa.

Syyttäjälaitoksen tiedotteessa lukee: ”Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.” Hetkinen?!? Äkkiseltään väite kuulostaa kovin absurdilta. On vaikea uskoa, että Räsänen olisi sanonut jotakin tällaista. Jos väite pitää paikkansa, Räsänen hylkäisi kristillisen luomiskäsityksen, jonka mukaan koko luomakunta on Jumalan luomistyön tulosta, ja asettaisi ihmiset kahteen kastiin: yhdet ovat Jumalan luomia, ja toiset eivät.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Päätin tarkistaa asian alkuperäisestä lähteestä ja kuuntelin tiedotteessa mainitun radio-ohjelmajakson. Missään kohtaa Räsänen ei esitä kyseistä lausetta. Hän ei myöskään anna ymmärtää, etteikö homoseksuaaleilla olisi ihmisarvoa. Hän ei edes väitä, että kristinuskon tärkein asia olisi ihmisen seksuaalinen suuntautuminen.

Hämmentävää. Ehkä viesti on muuttunut matkan varrella. Jokainen, joka on lapsena leikkinyt rikkinäistä puhelinta, tunnistaa ilmiön. Korvaan kuiskattu lause muuttuu, kun se etenee leikkijältä toiselle. Mutta nyt kyse ei ole lastenleikistä, vaan Syyttäjälaitoksen julkistamasta tiedotteesta. Ja se tekee tilanteesta entistä hämmentävämmän.

Mikä on Räsäsen alkuperäinen viesti? Kun Stiller kuljettaa keskustelun seksuaalimoraaliin ja utelee Räsäsen kantaa homoseksuaalisuuteen, tämä sanoo seuraavasti: ”Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi. Hän loi miehen ja naisen. Ja tarkoitti avioliiton näiden kahden välille. Ja selkeästi se on Jumalan tahdon vastaista ja syntiä, jos ollaan jossain muussa seksuaalisuhteessa.”

Räsänen ei siis esitä mitään uutta ja radikaalia. Hän viittaa Raamatun luomisteologiaan ja antaa ymmärtää, että seksuaalisuus on Jumalan lahja. Syntiinlankeemus kuitenkin koskettaa myös tätä ihmisyyden osa-aluetta. Siksi Räsänen näkee homoseksuaalisen elämäntavan luomisjärjestyksen vastaisena. Ja toisaalta, vaikka ihmisen syntisyys vie Jumalan vihan alle, se ei kuitenkaan riistä luomisessa saatua arvoa. Tältä pohjalta tulee ymmärrettäväksi myös se, miksi Jumala uhrasi ainoan Poikansa.

Pidän kovin vahingollisena, että tiedotteeseen on livahtanut virhe. Olettaisin, että Syyttäjälaitos tarkistaisi faktat moneen kertaan ennen niiden julkistamista. Se olisi reilua ja oikeudenmukaista eritoten syytettyä kohtaan. Nyt Räsäsen väitetään sanoneen jotakin sellaista, mitä hän ei ole sanonut. Vaikka syyte hylättäisiin, on vahinko jo tapahtunut.

Lisää kirjoituksia löytyy Pastori Pesun Facebook-sivulta