Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Raamatullinen valittamisen taito

 

Raamatullisen valittamisen taito
Road Trip with Raj/Unsplash.

On kevät, pääsiäisaika, joten meidän pitäisi olla iloisia, eikö? Kuitenkin ihmiset tuntuvat koronan takia synkiltä ja masentuneiltakin. Raamatullinen valittamisen taito on sitä, mitä nyt kaipaamme. Raamatullinen valittaminen ei ole tavallista valittamista, sitä mitä ihmiset yleensä harjoittavat, varsinkin nyt korona-aikaan. Sen sijaan meidän pitäisi harjoittaa raamatullista valitusta. Mikä ero näillä on?

Minä korotan ääneni ja huudan avuksi Herraa. Minä korotan ääneni ja etsin apua Herralta. Hänelle minä kannan huoleni, hänelle kerron, mikä minua painaa. (Ps. 142:2-3)

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Raamatullinen valitus johtaa toivoon, tavallinen valitus ei sitä tee. Valittaminen ei johdat meitä mihinkään eikä ainakaan nosta tunnelmaa. Sen sijaan raaamatullinen valitus kutsuu Jumalan osaksi kurjuuttamme ja saa meidät vastaanottavaisiksi Jumalalle ja hänen mahdollisuuksileen. Ja vaikka olosuhteemme eivät heti radikaalisti muuttuisikaan, nousee katseemme ongelmiemme yläpuolelle.

Raamatullinen valittamisen taito…

Usein saatamme ajatelle Psalmien kirjaa ainoastaan iloisena virsikirjana. Mutta reippaasti yli puolet psalmeista ovat valitusta. Elämä on kovaa, joten meidän pitää rukoilla valittaen. Tavallinen valitus ei auta, mutta raamatullinen valitusrukous auttaa.

Herra, sinua minä huudan avukseni. Minä sanon: sinä olet turvani, minun perintöosani elävien maassa. Kuule, kuinka vaikeroin, en jaksa enää! (Ps. 142:6-7a)

Raamatullinen valittaminen on yksi ylistyksen muodoista, Jumalaan luottamisen ilmentymä silloin, kun ei Jumalan avusta ole vielä tietoakaan. Se on myös avunpyytörukous Jumalalle, jotta hän rientäisi avuksemme.

Sinä muutit itkuvirteni karkeloksi, riisuit yltäni suruvaatteen ja puit minut ilon pukuun. Siksi minä laulan sinulle kiitoslaulun, laulan koko sydämestäni enkä vaikene. Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän nyt ja aina. (Ps. 30:12-13)

…on luottamuksen osoitus Jumalalle

Me olemme Jumalan lapsia, hän toivottaa meidät tervetulleeksi luokseen sellaisina kuin olemme, meidän ei tarvitse teeskeennellä tai näytellä hänen edessään. Sen sijaan Jumala ilahtuu aidoista tunteenilmaisuistamme ja rehellisestä puheesta. Siksi meidän tulee opetella raamatullinen valittamisen taito.

Raamatullinen valittaminen on sitä, että luotamme Jumalaan aivan kaikessa. Ei sokerihuurrettuja ilmaisuja tai pakotettua positiivisuutta. Vaan rouheaa elämänmakuisuutta Jumalaan edessä.

Raamatullinen valittaminen on Jumalan edessä odottamista, luottaen siihen, että hän tulee toimimaan ja vaikuttamaan puolestamme aikanaan. Valittaminen ei kestä loputtomasti, mutta se on osa sitä prosessia, joka muokkaa meistä enemmän Jumalan kaltaisia, valmistaa meitä taivaan iloon.

Osa kirjoitusta, joka on julkaistu Armoa Arkeesi -sivustolla.