Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Onko elämässä mitään mieltä!?

 

 

Minua on viime päivinä inspiroinut varsin poikkeuksellinen henkilö, jonka vaikuttavuus on huikean laaja. Hänestä kertovia youtube-videoita on katsottu miljoonia kertoja ja hän kiertää ympäri maailmaa puhumassa niin kouluissa, seurakunnissa kuin stadioneillakin. Hänestä hehkuu ilo, kiitollisuus, nöyryys ja aito sisäinen voima, joka ei voi olla koskettamatta muita.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Tämän australialaisen nuoren miehen elämän alku ei luvannut mitään edellä kuvatun kaltaista. Kun hän syntyi, hänen isänsä haukkoi kauhuissaan henkeään ja äiti ei halunnut shokissaan ottaa lasta syliinsä, vaan huusi: viekää hänet pois täältä.

Syynä oli, ettei pojalla ollut käsiä eikä jalkoja.

Nick Vujicicin vanhemmat joutuivat kriisiin esikoispoikansa syntymän jälkeen. Mutta kun pahin shokki oli ohi, he alkoivat rakentaa suhdetta poikaansa ja syvästi Jumalan hyvyyteen uskovina he jääräpäisesti päättivät, että Jumalalla on tälle kaikelle tarkoitus. Jumala halusi antaa meille juuri tämän lapsen ja tehdä hänestä juuri tällaisen, he ajattelivat keskellä sisältään kumpuavia pelkoja ja ulkoapäin tulevaa kummeksuntaa. Ja he kasvattivat poikansa rakastaen.

Ajan myötä kävi ilmi, että Nick oli erittäin määrätietoinen ja periksi antamaton. Pojan ollessa vauva, hänen vanhempansa luulivat, että hän olisi helppo tapaus, koska hän ei liikkuisi. Väärin! Taaperona poika halusi nousta pystyyn ja tutkia maailmaa, aivan kuten muut saman ikäiset. Niinpä hän kehitti oman tekniikkansa seisomaan noustakseen: Nick hakkasi päätään seinää vasten kunnes sai hivutettua itsensä siten pystyyn.

Sitkeydellään hän on ylittänyt lukuisia inhimillisesti katsottuna mahdottomia rajoja. Hänellä on yliopistotutkinto, hän ui, pelaa jalkapalloa, golffaa, harjaa omat hampaansa, tekee ruokaa, asuu itsenäisesti, matkustelee ja niin edelleen. Mutta onnellisimmaksi hänet tekee se, että hän on löytänyt merkityksen elämälleen. Hän kokee aidosti, että hänellä on annettavaa muille. Hänellä, joka teini-ikäisenä itki, että hän on muille vain rasite.

Millaiset asiat lannistavat minua tänään? John Koesslerin mukaan pettymyksen taustalla on aina täyttymätön odotus. Mutta odotammeko Jeesukselta oikeita asioita, niitä samoja, joita hän pitää tärkeinä? Koesslerin mukaan petymme Jumalaan usein siitä syystä, ettei hän täytä meidän odotuksiamme. Ja hänen mielestään odotamme Jumalalta usein aivan vääriä asioita.

On vaikeaa rukoilla, kuten Paavali kehottaa: ”kiittäkää aina iloiten Isää”. Mutta jokin viisauden avain siinä on. Auttaisiko se näkemään Jumalan hyvän suunnitelman tässä ja nyt: epätäydellisen arkeni keskellä?

Nick Vujicicin vanhemmat olivat pettyneitä ja ahdistuneita, poikansa vamman vuoksi. Nick kävi raastavan kriisin läpi kouluiässä huomatessaan poikkeavansa muista. Jumalan suunnitelmissa Nickin vamma on kuitenkin muuttunut hänen sanomansa avaimeksi. Kun hän sanoo, että elämällä on mieltä, häntä on pakko kuunnella. Ja tällä kaverilla on totisesti vaikuttavuutta! Hän kertoo Jeesuksen rosoiseenkin arkeen yltävästä rakkaudesta ainutlaatuisesti.


Tutustu häneen Youtube-videon ja kirjan (Nick Vujicic : Ra(a)jaton elämä) kautta.